Ξεχάστε τα εμβόλια Οκτώβριο ή Νοέμβριο

Μετά τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου θα εξαχθούν τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων για την COVID-19. Ο πρόεδρος Τραμπ πίεζε τις αρχές να μειώσουν το χρόνο αναμονής μετά τον εμβολιασμό για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αλλά η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων δεν υπέκυψε στις πιέσεις, ορίζοντας ως ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 2 μήνες.

Ο επικεφαλής του προγράμματος των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, Moncef Slaoui (πρώην υπεύθυνος των εμβολίων της GSK), μιλώντας σε συνέδριο για το θέμα, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αποτελεσματικότητας θα εξαχθούν μέσα στους επόμενους 6 μήνες (!). Ακόμη, είπε πως αυτοί που προηγούνται στην κούρσα, οι Pfizer και Moderna, θα έχουν αποτελέσματα τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι – όπως μετέδωσε το Reuters – ο Slaoui δήλωσε πως αναμένει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, να είναι διαθέσιμες επαρκείς δόσεις για να εμβολιαστούν 30 εκατ. άτομα.

Ο Larry Corey, επικεφαλής του COVID-19 Prevention Network, ανέφερε ότι μέσα στο Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε πρωταρχικά δεδομένα και από την Johnson & Johnson. Κατά τον ίδιο, για τα υπόλοιπα εμβόλια, θα έχουμε αποτελέσματα το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η FDA προγραμματίζει να συγκαλέσει μία σημαντική συνάντηση, στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τομέα των εμβολίων, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση του θέματος. Παράλληλα, έχει δεσμευτεί ότι για κάθε εμβόλιο θα γίνει δημόσια συνάντηση για την αξιολόγησή του.

Εκτός από την υποχρεωτική 2μηνη αξιολόγηση, η FDA έχει ζητήσει από όλες τις εταιρείες να έχουν ετοιμάσει πλήρη φάκελο με προτεινόμενη επωνυμία των εμβολίων και φύλλο οδηγιών για τους ασθενείς, τα οποία πρέπει να υποβάλλουν κατά την αίτηση για έγκριση.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*