Η ασφαλιστική βιομηχανία στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ

Τα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς συζήτησαν τα στελέχη του ΔΝΤ στην Ελλάδα με εκπροσώπους της ΕΑΕΕ στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών. Όπως αναφέρουν πηγές του iw κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στην ΤτΕ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζήτησαν μία εμπεριστατωμένη ανάλυση από την Ένωση για τα ζητήματα που απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία σήμερα, καθώς και για το πως τα ίδια τα στελέχη της αγοράς οραματίζονται την επόμενη ημέρα του κλάδου. 

Κατά τις ίδιες πηγές η Ένωση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των συντάξεων επισημαίνοντας το ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα αυτό, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές , όπου οι μεγάλες συντάξεις εξασφαλίζονται από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. 

Από την πλευρά του ΔΝΤ επισημάνθηκε το θέμα της κεφαλαιοποίησης του κλάδου και ζητήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους δύναμη σε σχετικά άμεσο χρόνο. 

Φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ θέλει να γνωρίζει κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πραγματικά πρόθεση να ενισχυθούν κεφαλαιακά, πολύ δε περισσότερο να διαπιστώσουν πόσες τελικά από αυτές θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και θα τεθούν εκτός αγοράς. Τέλος επισημαίνεται ότι μεταξύ Ένωσης και ΔΝΤ θα υπάρξει και άλλη συνάντηση μετά από περίπου τρεις μήνες.