VdV Leben: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Ποινική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας VDV Leben International.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή μήνυση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Συμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η ασφαλιστική εταιρεία εμφάνιζε εικονική περιουσιακή κατάσταση, προσκομίζοντας πλαστές βεβαιώσεις από τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, για την κάλυψη των αποθεμάτων της. Συγκεκριμένα, μετά τον έλεγχο για την χρήση του 2009 προέκυψε οτι η εταιρεία παρουσίαζε πλαστά περιουσιακά στοιχεία ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Η παραπλάνηση των εποπτικών αρχών υπήρξε συστηματική, αφού όπως αποκάλυψε η έρευνα, επί χρόνια δύο υπάλληλοι της Deutsche Bank, από το υποκατάστημα της πόλης Βήρσεν της Γερμανίας βεβαίωναν την εταιρεία και μέσω αυτής τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Εμπορίου ότι η VDV Leben διατηρούσε λογαριασμό με αξίες από 23 εκατ. ευρώ (2002) έως και 42 εκατ. ευρώ (2009). 

Οι βεβαιώσεις εκχωρούνταν στο ελληνικό υπουργείο Εμπορίου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση ασφαλιστικών εταιρειών, που ήταν αρμόδια την περίοδο εκείνη για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς και στη συνέχεια στην ΕπΕΙΑ. Το τελευταίο πλαστό «πιστοποιητικό» εστάλη στην ΕπΕΙΑ στις 28 Οκτωβρίου του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση VDV Leben άρχισε να απασχολεί τις εποπτικές αρχές μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην εποπτική αρχή της Γερμανίας (BaFin) για τη μη καταβολή αποζημιώσεων. Η ενεργοποίηση της ΕπΕΙΑ οδήγησε σε έναν σε βάθος έλεγχο στην εταιρεία που αποκάλυψε την πλαστότητα των βεβαιώσεων από την Deutsche Bank βάσει των οποίων η εταιρεία πιστοποιούσε την τήρηση των αποθεμάτων της.

 Η Εισαγγελεία Πρωτοδικών άσκησε επίσης ποινική δίωξη για απλή συνέργεια σε απάτη και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του ορκωτού λογιστή της εταιρείας ο οποίος ήταν αρμόδιος για τον οικονομικό έλεγχο. Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή ο οποίος προσεχώς αναμένεται να καλέσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας σε απολογία.