One MetLife: Ένας κολοσσός…γιγαντώνεται

Μία παγκόσμια δύναμη που θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο χώρο των ασφαλιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων «γεννήθηκε» από τη συμφωνία για την εξαγορά της Alico από τη Metlife. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ο όμιλος One MetLife συνένωσε τις δυνάμεις και τις εμπειρίες των δύο εταιρειών από τη δραστηριοποίηση τους στην αμερικανική και τη διεθνή αγορά, έχοντας στη «φαρέτρα» του συνολικά  90 εκατ. ασφαλισμένους σε περισσότερες από 60 χώρες και ως στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στην Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. 

Η συμφωνία για την εξαγορά ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου και ολοκληρώθηκε πρόσφατα έναντι 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α. «Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Alico, η MetLife έγινε η πρώτη ασφαλιστική δύναμη παγκοσμίως στις ασφάλειες ζωής και στις ομαδικές ασφαλίσεις προσωπικού», δήλωσε ο κ. C. Robert Henrikson, Chairman, President and C.E.O. της MetLife, Inc. 

Το τίμημα που καταβλήθηκε από τη MetLife στην AIG για την εξαγορά της Alico περιελάμβανε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μετά από προσαρμογές και 9,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και άλλους τίτλους της MetLife, με ενδεχόμενες προσαρμογές κατά το κλείσιμο της συμφωνίας ως προς τις τιμές κλεισίματος. 

Το τμήμα της τιμής της εξαγοράς που αντιστοιχεί σε τίτλους περιελάμβανε 78,2 εκατομμύρια κοινές μετοχές της MetLife, 6,9 εκατομμύρια μετατρέψιμες υπό όρους προνομιούχες μετοχές και 40 εκατομμύρια μετοχικές μονάδες (equity units). Οι τιμές των κοινών και των προνομιούχων μετοχών βασίζονται στην τιμή κλεισίματος των κοινών μετοχών της MetLife στις 29 Οκτωβρίου, την τελευταία ημερομηνία συναλλαγών πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας.

Σήμερα η MetLife, Inc. είναι ένας κορυφαίος διεθνής οργανισμός παροχής ασφαλίσεων, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και ομαδικών ασφαλίσεων προσωπικού, που παρέχει υπηρεσίες σε 90 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 60 χώρες. Αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία Ζωής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών συμβολαίων Ζωής σε ισχύ αξίας περίπου 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ο όμιλος δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη και τις περιφέρειες Ασίας – Ειρηνικού.

Ο κ. C. Robert Henrikson, Chairman, President and C.E.O. της MetLife, Inc., ανέφερε πως  «εδώ και πολλά χρόνια  η MetLife κατέχει ισχυρή, ηγετική θέση στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή, την οποία μπορούμε τώρα να διευρύνουμε περαιτέρω μέσα από την πρόσβαση που αποκτούμε σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία συμβάλλει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για την διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την κλίμακα και  την εμβέλεια της διεθνούς παρουσίας της MetLife. Επίσης, διαφοροποιεί περαιτέρω και ισορροπεί τη γεωγραφική μας παρουσία και τα προγράμματά μας, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την ισχύ της εταιρίας στα κανάλια διανομής.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς, είμαστε σε πλεονεκτική θέση για να αυξήσουμε την κερδοφορία και την αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων μας. Από την στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας, στις 8 Μαρτίου του 2010, ομάδες από τη MetLife και την Alico συνεργάζονται στενά για να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός που προκύπτει θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης που βρίσκονται μπροστά μας». 

Νέα σελίδα για την Alico Ελλάδος

Στην Ελλάδα η Alico δραστηριοποιείται τα τελευταία 46 χρόνια στην ασφαλιστική αγορά προσφέροντας ατομικά και ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα Ζωής, Προσωπικών Ατυχημάτων, Υγείας και Συνταξιοδότησης. 

Με τη συμφωνία αυτή η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της και συνεχίζει την πορεία της ως MetLife Alico, έχοντας  ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προγραμμάτων, αλλά και  δραστηριότητα σε περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, που θα της επιτρέψουν να αξιοποιήσει νέες αγορές.

Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου, Πρόεδρος της MetLife Alico στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μιλώντας στο insuranceworld.gr για την εταιρία μετά την εξαγορά ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη MetLife. Πριν την εξαγορά, οι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριότητες της MetLife συνεισέφεραν το 10% των κερδών, ενώ μετά την εξαγορά θα συνεισφέρουν το 40%. Η νέα εταιρία θα εκμεταλλευτεί τις συνέργιες που δημιουργούνται από τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες των δυο εταιριών στην ευρύτερη περιοχή που διοικεί, με σκοπό την κατοχύρωση της υφιστάμενης θέσης τους, αλλά και τη μεγαλύτερη διείσδυση της νέας εταιρίας στις αγορές αυτές.

 «Η MetLife επένδυσε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για την εξαγορά της Alico, η οποία ήταν και παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Και όπως λέγεται όταν η ομάδα κερδίζει δεν αλλάζεις τους παίκτες… » δήλωσε.

Το 2011 θα λανσαριστούν νέα προϊόντα, τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα της MetLife. Η τεχνογνωσία της θα βοηθήσει στην επαύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρίας, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.