Η κρίση πλήττει την ασφαλιστική παραγωγή

Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, ο ασφαλιστικός κλάδος μετρά ακόμη τις επιπτώσεις από το ισχυρό αυτό πλήγμα. Η οικονομική κρίση που μειώνει την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δυσκολεύει προς το παρόν τη δυνατότητα του κλάδου να καρπωθεί τα θετικά οφέλη από την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και συμπαρασύρει, σύμφωνα με τα παραγωγικά στοιχεία του εννεαμήνου, σε συρρίκνωση την ασφαλιστική παραγωγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕπΕΙΑ, οι εργασίες του κλάδου ζωής υπέστησαν σοβαρή υποχώρηση κατά 3,86%, συρρικνώνοντας περαιτέρω την παραγωγή στο 1,71 δις ευρώ, από 1,78 δις ευρώ το αντίστοιχο περισινό διάστημα.
Η πτώση αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης για τα παραδοσιακά, κυρίως, ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, αλλά και τις αυξημένες αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω λήξης ασφαλιστικών συμβολαίων και εξαγορών που πυροδοτεί η οικονομική κρίση. 

Η πτώση στα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ήταν της τάξης του 6,68%, περιορίζοντας τις εργασίες του κλάδου στο 1,2 δις ευρώ, έναντι 1,3 δις ευρώ το εννεάμηνο του 2009. Σοβαρή μείωση κατά 15,41% κατέγραψαν και τα επενδυτικά προϊόντα (unit linked), οι εργασίες των οποίων περιορίστηκαν στα 194,6 εκατ. ευρώ, έναντι 230,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξέλιξη που συνδέεται με την κακή χρηματιστηριακή συγκυρία. 

Η παραγωγή του κλάδου υγείας εμφανίζεται μειωμένη κατά 35,67%, στα 31,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνιστά αντιπροσωπευτική καταγραφή στο βαθμό που τα νοσοκομειακά προγράμματα περιλαμβάνονται στον κλάδο ζωής και δεν υπάρχει αντικειμενική αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους της αγοράς. Ανάχωμα στην κρίση αποτέλεσε ο κλάδος της ομαδικής ασφάλισης, που σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου συνέχισε την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας αξιοσημείωτη άνοδο κατά 37,42%. 

Η παραγωγή του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων ανήλθε στα 263,5 εκατ. ευρώ, έναντι 191,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αποτυπώνοντας την προσπάθεια των επιχειρήσεων να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις παροχές προς τους εργαζομένους τους, ως αντιστάθμισμα της καθήλωσης ή ακόμη και της μείωσης των μισθών.

Εάν ωστόσο από την περσινή παραγωγή του κλάδου ζωής εξαιρεθεί η παραγωγή που προήλθε από τις εταιρείες του ομίλου της Ασπίς, η οποία δεν ανανεώθηκε, η εικόνα δεν είναι τόσο απογοητευτική. Χωρίς τη συμμετοχή των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, η παραγωγή του κλάδου ζωής εμφανίζει σημάδια αντίστασης, καταγράφοντας άνοδο κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου. 

Η ανάλυση της παραγωγής ανά εταιρεία δείχνει ότι η αύξηση προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από την άνοδο των εργασιών της Alico MetLife, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εργασίες εταιρειών όπως η Εμπορική Ζωής, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Αγροτική Ασφαλιστική κ.α. Η άνοδος των εργασιών του ολλανδικού ομίλου της ING είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης των δύο εταιρειών ζωής και ομαδικών, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican, η Efg Eurolife, η Allianz και η Axa Ασφαλιστική, εμφανίζουν σταθεροποίηση ή οριακή μείωση των εργασιών τους. 

Αντίστροφη, σε σχέση με τον κλάδο ζωής, ήταν η τάση στον κλάδο γενικών. Οι συνολικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 3,86%, αλλά οφείλονται αποκλειστικά σχεδόν στις αυξήσεις των ασφαλίστρων στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια του έτους. Η παραγωγή του κλάδου αστικής ευθύνης ενισχύθηκε κατά 9,22% και ανήλθε στο 1,2 δις ευρώ, από 1,1 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οριακή μείωση κατά 1,29% κατέγραψε ο κλάδος των χερσαίων οχημάτων που περιλαμβάνει τις συμπληρωματικές καλύψεις. Αθροιστικά, τα ασφάλιστρα του κλάδου αυτοκινήτου ανήλθαν στο 1,5 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 62% περίπου της συνολικής παραγωγής του κλάδου ζημιών.

Σημάδια αντοχής επέδειξε και ο κλάδος πυρός, καταγράφοντας άνοδο της παραγωγής κατά 1,66% και ανήλθε στα 352,9 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα και οι οποίοι επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική κρίση, καταγράφοντας πτώση των εργασιών τους. 

Η αντίροπη τάση που καταγράφηκε στους κλάδους γενικών και ζωής, περιόρισε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας οριακά κατά 0,48% πάνω, το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής που διαμορφώθηκε στα 4,1δις ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 19,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  

Οι αποζημιώσεις που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ασφαλισμένους του κλάδου ζωής ανήλθαν στο εννεάμηνο τους έτους στα 1,260 δις ευρώ, έναντι 1,208 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πληρωμές, λόγω της λήξης των συμβολαίων, αυξήθηκαν στα 211,7 εκατ. ευρώ, έναντι 159,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ υπερδιπλάσιες ήταν οι εξαγορές συμβολαίων που εκτινάχθηκαν στα 523,6 εκατ. ευρώ, έναντι 501 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο ήταν ο κλάδος ζωής και τα επενδυτικά συμβόλαια, στους οποίους εκδηλώθηκε κύμα εξαγορών, συνολικού ύψους 414,2 εκατ. ευρώ, έναντι 361,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Αντίθετα, ως ανάχωμα λειτούργησε και πάλι ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων, οι εξαγορές του οποίου μειώθηκαν στα 109,4 εκατ. ευρώ, από 139,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αντισταθμίζοντας τις συνολικές απώλειες του κλάδου. Συνολικά οι αποζημιώσεις των βασικών ασφαλίσεων ανήλθαν στα 913,2 εκατ. ευρώ, έναντι 836 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009, ενώ οι αποζημιώσεις για τις συμπληρωματικές ασφαλίσεις μειώθηκαν στα 346,7 εκατ. ευρώ, από 372,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Στον κλάδο γενικών, οι αποζημιώσεις μειώθηκαν στα 900,1 εκατ. ευρώ, έναντι 952,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αντισταθμίζοντας την αύξηση των αποζημιώσεων στον κλάδο ζωής και διαμορφώνοντας τις συνολικές αποζημιώσεις, τις οποίες υποχρεώθηκε να πληρώσει ο ασφαλιστικός κλάδος στα περσινά επίπεδα, στα 2,160 δις ευρώ.  

Η εικόνα των εταιρειών του κλάδου ζημιών εμφανίζεται βελτιωμένη με το σύνολο των μεγάλων εταιρειών να καταγράφουν αύξηση του παραγωγικού τους αποτελέσματος. Βασική αιτία αποτέλεσε και πάλι το κλείσιμο των εταιρειών της Ασπίδος και η απελευθέρωση ενός σημαντικού στόλου αυτοκινήτων που μετακινήθηκαν προς τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Αξιοσημείωση αύξηση παρουσιάζουν εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, που αύξησε το μερίδιο αγοράς της από 15,42% σε 18,36%, η Αγροτική Ασφαλιστική από 5,60% σε 6,22%, η Victoria από 3,14% σε 4,46%, η Allianz από 3,08% σε 3,79%, η Groupama Φοίνιξ από 3,91% σε 4,12%, η Ευρωπαϊκή Ένωση από 3,45% σε 3,99%, η International Life από 1,76% σε 2,29%, η Αιγαίον από 1,73% σε 2,44%, ενώ αντίθετα σημαντική πτώση κατέγραψε η Πρώτη Ασφαλιστική μετά και την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης.