“Guest Star” της ασφαλιστικής κάθαρσης

Αν κάποιο από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θα αφήσει ιστορία στον κλάδο, αυτός σίγουρα είναι ο Γιώργος Πέτσας.
Όταν στις 3 Μαρτίου του 2007 αναλάμβανε τα ηνία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ουδείς μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε και, κυρίως, ότι η εικόνα της αγοράς θα άλλαζε ραγδαία μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Η επιεικώς άτολμη στάση την οποία επέδειξαν, επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες, οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο του κλάδου, δεν επέτρεπε σε κανέναν να σκεφθεί ότι το «πρόσωπο» του επόπτη θα μπορούσε να λάβει άλλη όψη.

Ο Γιώργος Πέτσας, φρόντισε, ωστόσο, εξ αρχής να δείξει ότι στις προθέσεις του ήταν να κινηθεί μεθοδικά και για έναν πολύ έμπειρο δικηγόρο, με εξειδίκευση μάλιστα στα θέματα της ασφαλιστικής αγοράς, αυτό σήμαινε ότι πριν από κάθε ενέργεια, πριν από κάθε απόφασή του έπρεπε να διασφαλίσει τα… νώτα του. Έπρεπε να διαμορφώσει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο ώστε κάθε παρέμβασή του να «πατάει» νομικά σε στέρεες βάσεις.

Επακολούθησαν αλλαγές στο ν.δ. 400/70, εκδόθηκαν αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα της Επ.Ε.Ι.Α. και, εν συνεχεία, η Επιτροπή κινήθηκε πιο επιθετικά, με τον Γιώργο Πέτσα να αναλαμβάνει επί της ουσίας την κύρια ευθύνη για κάθε κρίσιμο χειρισμό. Ποιός θα αμφισβητήσει ως σημαντικότερη απόφαση την ταυτόχρονη ανάκληση των αδειών λειτουργίας των τεσσάρων από τις πέντε ασφαλιστικές εταιρείες συμφερόντων του Παύλου Ψωμιάδη, ενός προσώπου που τότε ήλεγχε το δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο της χώρας; Πολύ δε περισσότερο όταν η απόφαση αυτή, για την οποία η Επ.Ε.Ι.Α. προετοιμαζόταν επί τουλάχιστον οκτώ μήνες, ελήφθη παραμονές εθνικών εκλογών.

Επί των ημερών του, εκτός αγοράς τέθηκαν οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Commercial Value, Ασφάλειες Σκούρτης και EOS Ασφαλιστική, ενώ ο ίδιος φρόντισε ώστε ο κλάδος να μην… πλήξει ούτε τις τελευταίες ημέρες πριν παραδώσει την εποπτεία στην Τ.τ.Ε.. Λίαν προσφάτως λοιπόν, πέραν του ότι έδωσε σε δημόσια διαβούλευση δύο κείμενα, ένα για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων και ένα δεύτερο για τον κώδικα δεοντολογίας των διαμεσολαβούντων, διέκοψε τις εργασίες της VDV Leben, αφήνοντας στην Τ.τ.Ε. να κρίνει την τύχη την οποία θα έχει τελικά η εταιρεία.

Όσο αυστηρή κι αν ήταν η στάση του Γιώργου Πέτσα, ο ίδιος πριν κινηθεί επιθετικά φρόντιζε πάντα να προειδοποιεί την αγορά και, κυρίως, να δίνει σε κάθε εμπλεκόμενο σε έλεγχο μια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία. Μάλιστα, αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που προκαλούσε η κρίση στην ασφαλιστική αγορά, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να θεσμοθετηθούν τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις, για την αποτίμηση των ομολόγων, για το άρθρο 6, καθώς και για την κάλυψη των αποθεμάτων σε βάθος τριών ετών.

Ο Γιώργος Πέτσας από την 1η Ιανουαρίου επέστρεψε στην οργανική του θέση, αυτή του Νομικού Συμβούλου του Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Πλέον έχει την «πολυτέλεια» να συζητά σε πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς, αλλά και τόνους, με τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς για τα όσα έπραξε, αλλά και για τα όσα δεν πρόλαβε να πράξει.

Ο ίδιος, όντας δικηγόρος, πάντα είχε και έχει να δώσει μια απόλυτα τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε ερώτημα. Σε ένα όμως δεν κατάφερε να τοποθετηθεί. Αφορούσε στους λόγους για τους οποίους ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέκοψε βίαια τη δράση της Επ.Ε.Ι.Α. σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την ασφαλιστική αγορά και εν γένει για την οικονομία, όταν ο ίδιος γνώριζε για τις «περγαμηνές» της Επιτροπής και τους ελέγχους που είχε ήδη δρομολογήσει.

Ο Γιώργος Πέτσας, όπως εξάλλου και τα περισσότερα από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, θεωρούν ότι ο υφυπουργός δεν έπεισε κανέναν με τις τοποθετήσεις του, ούτε και με τις πράξεις του, διαλύοντας εν μέσω μιας πρωτόγνωρης οικονομικής καταιγίδας, έναν καλά οργανωμένο φορέα.