Προβληματίζουν τις ασφαλιστικές οι καθυστερήσεις πληρωμών από ΟΤΑ και ΝΠΔΔ

Με καθυστερήσεις πληρωμών που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και τον έναν χρόνο συνεχίζουν να εξοφλούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τις υποχρεώσεις τους έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών.
 
Πρόκειται για πρακτική που προβληματίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένων και των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, και η οποία έχει πλέον παγιωθεί, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ρευστότητα του κλάδου.
 
Για το θέμα αυτό η ΕΑΕΕ απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ασφαλιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, μέτοχοι της οποίας είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) και ο Δήμος Αθηναίων, η οποία δέχθηκε σε σχετικό έγγραφό της ότι οι χρόνοι καταβολής των ασφαλίστρων σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τους δύο μήνες. Όπως επισήμανε υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί πέραν των δύο μηνών η καταβολή των ασφαλίστρων από τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ωστόσο χαρακτηρίζει αδικαιολόγητο το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν και τον έναν χρόνο.
 
Στο πλαίσιο αυτό και για την επίλυση του ζητήματος, πρότεινε προς την ΕΑΕΕ:
 
– Να οριστεί ως χρόνος καταβολής των ασφαλίστρων το εξάμηνο από την έκδοση του κάθε συμβολαίου, εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν έχει συμφωνηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο τμηματική καταβολή

– Να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών σχετική ενημερωτική εγκύκλιο προς τα μέλη της ΚΕΔΚΕ και προς τα ΝΠΔΔ, στην οποία να γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στο δικαίωμα της ασφαλιστικής εταιρείας να ακυρώνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο όποτε αυτό δεν εξοφλείται. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί ξεκάθαρο σε κάθε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ ότι δεν θα είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων τους

– Να προβλεφθεί νομοθετικά η απόδοση των εισπραχθέντων από διαμεσολαβούντα πρόσωπα ασφαλίστρων στις ασφαλιστικές εταιρείες, εντός μηνός από την είσπραξή τους από τους ΟΤΑ
 
Από την πλευρά της η ΕΑΕΕ σε επιστολή προς τα μέλη της επισημαίνει ότι, δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους παρατηρούνται καθυστερήσεις στις καταβολές των ασφαλίστρων. Πρώτον διότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης ασφαλιστικής υπηρεσίας από φορέα αυτοδιοίκησης σε ασφαλιστική επιχείρηση και δεύτερον λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών εκταμίευσης των οφειλόμενων ασφαλίστρων.
 
Η ΕΑΕΕ εφιστά έτσι την προσοχή στις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρμόζουν πιστά τις διαδικασίες ασφάλισης ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα ασφάλιστρα, ενώ για τους χρόνους εκταμίευσης τονίζει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στα εξής:
 
– Στους ελέγχους που διενεργεί ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επιμηκύνουν τους χρόνους πληρωμών

– Στη μη ορθή πρόβλεψη των σχετικών υποχρεώσεων στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ

– Στα υπάρχοντα ταμειακά προβλήματα

– Στην ασυμφωνία για τα υπόλοιπα λογαριασμών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ΟΤΑ