Δε φορούν όλοι το ίδιο κουστούμι…

Το ενδιαφέρον της πολιτείας για την ασφαλιστική αγορά και την ανάδειξη του ρόλου της ως κλάδου που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και τους πολίτες, είναι πασιφανές. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές όλο και περισσότερων στελεχών της κυβέρνησης για την ιδιωτική ασφάλιση και το τι μπορεί να προσδώσει στην εξέλιξη των πραγμάτων. Θεωρείται βέβαιο ότι κάτι έπεται, ότι κάτι κυοφορείται, ότι κάτι θα συμβεί προς την κατεύθυνση αυτή.  

Ωστόσο, οι ίδιοι άνθρωποι της κυβέρνησης, που αποδίδουν ένα νέο μελλοντικό ρόλο στις εταιρείες, θέτουν και προϋποθέσεις. Κάνουν ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης και, κυρίως, η συνεργασία της με την πολιτεία θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις οι οποίες διαφοροποιούνται για κάθε επίπεδο της υπό ανάπτυξη συνεργασίας. Δηλαδή, άλλοι οι όροι για την ανάπτυξη μια σχέσης με την κοινωνική ασφάλιση που απαιτεί πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, άλλοι οι όροι για την ανάπτυξη των εταιρειών στα προγράμματα υγείας, άλλοι οι όροι για την δραστηριοποίησή τους στον τομέα της ανεργίας κ.λπ. Τους όρους αυτούς, αρχίζει να τους θέτει σταδιακά η κυβέρνηση, έχοντας ως μοναδικό στόχο τη διαφάνεια των συμβολαίων και τη διασφάλιση των καταναλωτών απέναντι στις εταιρείες. 

Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι σήμερα η πολιτεία μιλά για την ιδιωτική ασφάλιση, ότι την έχει φέρει στο προσκήνιο των συζητήσεων και την αντιμετωπίζει ως ένα δυνητικό συνεργάτη, θα πρέπει να αναμένουμε και από την πλευρά των ασφαλιστών αντίστοιχες κινήσεις. 

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι είναι ολοφάνερη η ευκαιρία της αγοράς να αδράξει τα μηνύματα και να τα αξιοποιήσει προς όφελός της, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι προϋπόθεση για την αξιοποίηση της συγκυρίας είναι να εξασφαλιστεί η σύμπλευση των εταιρειών. Να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να κινηθούν συλλογικά και να σταθούν μπροστά στην κυβέρνηση ως κλάδος με ενιαία συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις. Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν χρέος να ξεχάσουν τις εταιρείες τους και τα επιχειρηματικά τους πρότζεκτ. Δε φορούν όλοι το ίδιο κουστούμι…