Αποκλειστικό Virus: Διώξεις σε 230 γιατρούς για μίζες 5 εκατ. από τη Novartis

Ποινική δίωξη σε βάρος 230 γιατρών για μίζες ύψους 5 εκατ. ευρώ από τη Novartis έχει ασκήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ανάμεσά τους είναι γνωστοί γιατροί, νυν και πρώην διευθυντές σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι οποίοι βρέθηκε να έχουν λάβει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά, που κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 86.000 ευρώ!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η δίωξη αφορά σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παθητική δωροδοκία εναντίον 208 ιατρών και για παθητική δωροδοκία κατά άλλων 22 ιατρών. Μάλιστα, ήδη, ορισμένοι εξ αυτών έχουν κληθεί, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν για τα αδικήματα, που τους προσάπτονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή είναι η “πρώτη φουρνιά” των ιατρών από τη μεγάλη δεξαμενή των 4.800 γιατρών, που βρέθηκε να έχουν λάβει χρήματα από τη Novartis. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που έχουν συλλάξει οι αρχές, στην πλειοψηφία τους οι γιατροί εμφανίζονται να συμμετέχουν σε μελέτες, που είναι γνωστές ως “μελέτες παρατήρησης“. Οι αρχές πιστεύουν ότι αυτή ήταν απλώς η “βιτρίνα” για να λαμβάνουν νομότυπα αμοιβές από την ελβετική εταιρεία. Μένει να αποδειχτεί βεβαίως αν και ποιοι γιατροί συνταγογραφούσαν με ευνοϊκό τρόπο τα φάρμακα της Novartis.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 208 γιατρούς, ένα μεγάλο μέρος βρέθηκε ότι έχουν λάβει χρήματα την περίοδο 2006-2008, για την οποία έχουν λεχθεί πολλά, καθώς ακριβώς αυτή την περίοδο εκτοξεύτηκαν οι δαπάνες για φάρμακα της χώρας μας. Από την άλλη, στη μικρότερη ομάδα των 22 ιατρών, στην πλειοψηφία τους έλαβαν χρήματα το 2014, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς την περίοσο Ιούλιος 2013-Ιούλιος 2014 υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Με βάση τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας, αρκετοί γιατροί είναι γνωστοί διευθυντές μεγάλων νοσοκομείων τόσο της Αθήνας όσο και της περιφέρειας. Πρόκειται κυρίως για καρδιολόγουςπαθολόγουςενδοκρινολόγουςδιαβητολόγουςνευρολόγους και ρευματολόγους – ειδικότητες στις οποίες η Novartis διαθέτει σημαντικά σκευάσματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τις εξής περιπτώσεις:

 • Πρωταθλητής στις αμοιβές από τη Novartis είναι ένας παθολόγος, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 μισθωτούνταν από μεγάλο νοσοκομείο στη Λεωφόρο Μεσογείων. Σήμερα, ιδιωτεύει. Την επίμαχη περίοδο έλαβε από τη Novartis 86.834 ευρώ!
 • Το ασημένιο μετάλιο αφορά γνωστό καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλαβε 79.360,20 ευρώ.
 • Το χάλκινο πηγαίνει σε γιατρό, που εργάζεται νοσοκομείο της Θεσσαλίας και έλαβε από τη Novartis 77.707,50 ευρώ.
 • Πολύ κοντά έρχεται ένας καρδιολόγος, ο οποίος εργάζεται σε νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Πελοποννήσου, ο οποίος την περίοδο 2006-2010 έλαβε από τη Novartis 69.979 ευρώ.
 • Στο ίδιο νοσοκομείο με τον πρώτο, εργάζεται ένας γενικός γιατρός, στους λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν εμβάσματα ύψους 69.564,50 ευρώ.
 • Στην έκτη θέση είναι νευρολόγοςαναπληρωτής καθηγητής επαρχιακού πανεπιστημίου, που έλαβε την ίδια περίοδο 58.810 ευρώ.
 • Έπεται γνωστός διαβητολόγος, ο οποίος ήταν διευθυντής νοσοκομείου του ΕΣΥ και μετά τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε σε μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Συνολικά, έλαβε 57.140 ευρώ. Απεβίωσε το 2016.
 • Ακολουθεί ένας νευρολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας στην Πελοπόννησο, ο οποίος έλαβε 48.090 ευρώ.
 • Γνωστός ογκολόγος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από το δημόσιο το 2013, έλαβε 46.480 ευρώ.
 • Διευθυντής καρδιολόγος μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής έχει λάβει 40.530,10 ευρώ.
 • Ειδική περίπτωση ένας… οδοντίατρος (!), με έδρα την Κηφισιά, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Συνολικά, έλαβε 39.378 ευρώ.
 • Ιατρός που πλέον αμείβεται από Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ παλαιότερα εργαζόταν σε νησιωτικό νοσοκομείο, έχει λάβει 29.291 ευρώ.
 • Καθηγητής, ο οποίος εργάζεται σε μεγάλο νοσοκομείο του κέντρου των Αθηνών, έλαβε 25.960 ευρώ.
 • Καθηγητής νευρολογίας σε πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών, έλαβε 29.318,58 ευρώ.
 • Διευθυντής καρδιολογικής κλινικής πανεπιστημιακού νοσοκομείου της επαρχίας, ο οποίος έλαβε 21.637 ευρώ.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός, ο οποίος παλαιότερα είχε σχέση εργασίας με το ΙΚΑ, έλαβε 35.394 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο virus.com.gr που αποκαλύπτει πρώτο την υπόθεση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*