Γιατί οι ασφαλιστές λένε όχι στην κάλυψη πλοίων για τα έργα των Nord Stream 2- TurkStream

Αρνητικοί δηλώνουν οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι στην κάλυψη πλοίων που δραστηριοποιούνται στα έργα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 και TurkStream, εξαιτίας της απειλής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι ενώσεις που ανήκουν στο International Group of P&I Clubs, συμπεριλαμβανομένων των “Shipowners Club” και  “London P&I Club”, δήλωσαν τη Δευτέρα μέσω εγκυκλίου ότι δεν προτίθενται να παρέχουν κάλυψη “για οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά ή σχετίζεται με τα κατασκευαστικά έργα των Nord Stream 2 και TurkStream”.

Ανέφεραν δε ότι τα μέλη “παροτρύνονταν έντονα να αξιολογήσουν και να περιορίσουν τους κινδύνους σύναψης συμβάσεων για έργα κατασκευής του Nord Stream 2 ή  του TurkStream και να δώσουν τη δέουσα επροσοχή προκειμένου να αποφύγουν  την έκθεσή τους σε τυχόν κυρώσεις”.

Ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs αντιπροσωπεύει τους 13 κορυφαίους ασφαλιστές πλοίων στον κόσμο και καλύπτει σχεδόν το 90% τoυ παγκόσμιου τονάζ.. Η ανακοίνωση των μελών του ανέφερε ότι όλοι οι σύλλογοι είχαν εκδώσει εγκύκλιο με παρόμοια διατύπωση σχετικά με τα έργα του Nord Stream 2 και του TurkStream.

Με επικεφαλής τη Ρωσική Gazprom, το έργο του αγωγού Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει ολοκληρωθεί κατά είναι 90% ολοκληρωμένο και η έναρξη λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο.

Ο TurkStream, που εκτείνεται 930 χλμ. (580 μίλια) κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας έως την Τουρκία, άρχισε να λειτουργεί φέτος.

Η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να περιορίσει την “οικονομική μόχλευση” του Κρεμλίνου στην Ευρώπη και την Τουρκία και προειδοποίησε τους επενδυτές των δύο αγωγών φυσικού αερίου με κυρώσεις.

Με πληροφορίες από το marinelink.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*