Συνάντηση Johannes Hahn και Γιώργου Παπανδρέου για τα έργα υποδομής

Την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προγραμμάτων και των έργων θα τονίσει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, ο Επίτροπος Hahn

Θα παρουσιάσει επίσης τις επιλογές για την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά από το 2013, θέμα που είναι υπό συζήτηση αυτήν την εποχή. Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες ιδέες για περαιτέρω απλοποίηση του συστήματος εφαρμογής των ταμείων, καθώς και για τη βελτίωση της αξιολόγησης, της απόδοσης και των αποτελεσμάτων μέσω αποτελεσματικότερης στοχοθεσίας. Η πρόσφατα δημοσιευμένη.

Έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή ορίζει τις κύριες κατευθύνσεις της Επιτροπής, που περιλαμβάνουν τα εξής:

-Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να συγκεντρώσουν τους πόρους τους σε περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων σύμφωνα με τους στόχους της “Ευρώπης 2020”
 
- τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να θέσουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους για καλύτερη αξιολόγηση της προόδου που θα επιτυγχάνεται
 
- προκειμένου η ακολουθούμενη πολιτική να είναι πιο αποδοτική, η Επιτροπή θα επιθυμούσε να ορίσει προϋποθέσεις και κίνητρα. Ένα μέρος της χρηματοδότησης θα μπορούσε να δεσμευθεί και να τεθεί στην διάθεση των εθνικών και περιφερειακών αρχών με κριτήριο την ποιότητα και την πρόοδο των προγραμμάτων που υποβάλλουν.  

Οι Έλληνες πολίτες και εκπρόσωποι αρχών και οργανισμών καλούνται να συμμετάσχουν στη σχετική δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου.