Aσφάλιση Γενικής Αστικής Ευθύνης λειτουργίας επαγγελματικού χώρου

Σε ποιούς απευθύνεται

Ο κάθε επαγγελματίας, από τον πιο μικρό μέχρι τη μεγαλύτερη επιχείρηση, χρησιμοποιεί χώρους για την άσκηση του επαγγέλματός του. Στους χώρους αυτούς υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί ξαφνικά να προκαλέσουν ατυχήματα και ζημιές σε τρίτους. Τους κινδύνους αυτούς έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα ασφάλισης της γενικής αστικής ευθύνης από την λειτουργία ενός επαγγελματικού χώρου. Είναι μια χρήσιμη κάλυψη και οι περισσότεροι δεν την γνωρίζουν.
 
Free press εφημερίδα "ασφαλίζομαι"Δεν είναι ακριβή και μπορεί πραγματικά να προστατεύσει επαγγελματίες και επιχειρήσεις, από δύσκολες και απρόοπτες καταστάσεις.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε έμπορο, επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία, ανεξάρτητα από την μορφή της επιχείρησής του (ατομική επιχείρηση ή νομικό πρόσωπο). Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν σχεδιάσει ειδικά προγράμματα ανάλογα με τη χρήση του κάθε επαγγελματικού χώρου.

Κίνδυνοι που καλύπτονται

Με το πρόγραμμα αυτό, καλύπτεται η Αστική Ευθύνη του ασφαλισμένου-επαγγελματία για ζημιές που θα προξενηθούν σε τρίτους, από την κατοχή, χρήση και γενικά από την λειτουργία των χώρων που χρησιμοποιεί ο ασφαλισμένος για την άσκηση της δραστηριότητάς του.

Καλύπτονται οι Σωματικές Βλάβες ή ο Θάνατος και οι Υλικές Ζημίες, λόγω ατυχήματος, που θα υποστεί κάποιος στον επαγγελματικό χώρο του ασφαλιζόμενου. Επίσης, καλύπτονται συνήθως και οι απαιτήσεις για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη.

Επιπλέον, το ασφαλιστήριο καλύπτει και προστατεύει τον ασφαλισμένο από τις πράξεις ή παραλείψεις των υπαλλήλων του, οι οποίοι εργάζονται στον χώρο αυτό και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα, από αμέλεια, να προκληθεί ζημιά σε βάρος κάποιου τρίτου, είτε σε πράγματά του (υλικές ζημιές), είτε σε αυτόν τον ίδιο (σωματικές βλάβες ή θάνατος).

Free Press εφημερίδα "Ασφαλίζομαι"Στους «τρίτους» περιλαμβάνονται οι πελάτες που βρίσκονται στον επαγγελματικό χώρο, οι προμηθευτές και κάθε άλλο άτομο που τυχόν θα βρεθεί στον χώρο ως επισκέπτης, εξαιρούνται όμως οι
εργαζόμενοι-υπάλληλοι του ασφαλισμένου.

Ασφαλιζόμενα Κεφάλαια

Τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια δηλώνουν το μεγαλύτερο ποσό, το οποίο θα καταβάλει η ασφαλιστική επιχείρηση, σε περίπτωση ατυχήματος. Συνήθως εμφανίζονται και αναλύονται με την εξής μορφή:
Σωματικές βλάβες κατ’ άτομο Υλικές ζημίες κατά ατύχημα Ομαδικό ατύχημα (σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες). 

Ανώτατο όριο ευθύνης της εταιρίας, για τη συνολική διάρκεια του συμβολαίου από κάθε αιτία. 

Για την καταβολή οποιουδήποτε ποσού αποζημίωσης από την Ασφαλιστική Εταιρία, θα πρέπει:

α) να έχει στραφεί ο παθών (ή οι συγγενείς του, αν ο παθών απεβίωσε) κατά του επαγγελματία και να ζητά αποζημίωση και β) να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση, που να αναγνωρίζει την ευθύνη του ασφαλισμένου επαγγελματία και να τον υποχρεώνει σε καταβολή Free Press εφημερίδα "ασφαλίζομαι"αποζημίωσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, Ασφαλιστική Εταιρία και παθόντες προχωρούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε αφενός οι παθόντες να εισπράξουν πολύ νωρίτερα το ποσό που θα συμφωνηθεί και να μην περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης και αφετέρου η Ασφαλιστική Εταιρία να αποφύγει μεγαλύτερα ποσά λόγω εξόδων, τόκων κλπ.

Η ασφάλιση της γενικής αστικής ευθύνης επαγγελματικού χώρου, πολλές φορές ενσωματώνεται σε «πολυασφαλιστήρια» επιχειρήσεων. Θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή, σχετικά με τους κινδύνους που καλύπτει και μέχρι ποια ποσά υποχρεούται να αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρία.

Το ανεξάρτητο συμβόλαιο αστικής ευθύνης μπορεί να καλύψει καλύτερα, πληρέστερα και με μεγαλύτερα κεφάλαια αποζημίωσης τους επαγγελματίες. 

Η κάλυψη της αστικής ευθύνης ενός επαγγελματία/επιχειρηματία αποτελεί απαραίτητη αμυντική κίνηση για την προστασία της επιχείρησής του. 

Free Press εφημερίδα "ασφαλίζομαι"Με την ασφάλιση αυτή δεν επιδιώκει να αποκαταστήσει μια ζημιά που μπορεί να υποστεί ο ίδιος ή η επιχείρησή του, αλλά προστατεύεται από άγνωστου ύψους απαιτήσεις τρίτων που, λόγω ατυχήματος, μπορεί να επιδικάσει ένα δικαστήριο. 

Οι απαιτήσεις αυτές μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και την αξία ολόκληρης της επιχείρησής του. Για τον λόγο αυτό η επιλογή των καλύψεων και των κεφαλαίων ασφάλισης πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική.

Πηγή: Εφημερίδα «ασφαλίζομαι»

Διαβάστε το e-book της free press εφημερίδας «ασφαλίζομαι» εδώ

Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε την «ασφαλίζομαι» δωρεάν στο e-mail σας