Οι υψηλοί κίνδυνοι δεν χρειάζεται να αποθαρρύνουν τις επενδυτικές ευκαιρίες

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Οι αναπτυγμένες οικονομίες εξακολουθούν να είναι απασχολημένες
με την μείωση χρέους, η οποία κατέληξε σε κάτω του μέσου όρου ανάπτυξη στις περισσότερες από τις χώρες αυτές. Η Γερμανία
είναι η μεγάλη εξαίρεση. Αυτή η χώρα παρουσιάζει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, εν μέρει χάρη στις εξαγωγές της προς την
Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες. Οι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα παρουσίαζαν μεγάλη εξάρτηση στον
οικονομικό κύκλο των ανεπτυγμένων οικονομιών, εμφανίζουν υψηλή διαρθρωτική ανάπτυξη. 

Η κάτω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες και η υψηλή διαρθρωτική ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν οδηγήσει σε εύλογη παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και σε σημαντικές παγκόσμιες ανισορροπίες. Οι τελευταίες αντανακλώνται κυρίως στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ (με τα μεγαλύτερα ελλείμματα) και την Κίνα (με το μεγαλύτερο πλεόνασμα).

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλούς πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα νέο κόσμο και μία ουσιαστικότερη διεθνής συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν τα πράγματα και πάλι σε τάξη. Λαμβάνοντας υπόψη τα ποικίλα συμφέροντα των διαφόρων χωρών, αυτό θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, με πολλά μικρά ενδιάμεσα βήματα.

Στα βασικότερα στοιχεία συγκαταλέγονται τα εξής: 
 
• Η νέα κατάσταση είναι ιδιαίτερα εμφανής στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που υπήρχε μια σαφής διάκριση μεταξύ των ομόλογων των χωρών του ΟΟΣΑ και των αναδυόμενων αγορών (υψηλότερου κινδύνου!), Αλλά τώρα αυτή η διάκριση έχει γίνει δυσδιάκριτη. Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι ένα καλό παράδειγμα (Ιρλανδία, Πορτογαλία κ.ά.).

• Στην οικονομική αρένα, οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν μπορούν να βασίζονται πλέον αποκλειστικά και μόνο στο παραδοσιακό τους οπλοστάσιο μέτρων με τα γνώριμα αποτελέσματα. Παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα που ξεκίνησε η Fed στις αρχές Νοεμβρίου και αφορά την αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ αξίας 600 δις δολαρίων (ποσοτική επέκταση).

• Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο (πιθανότητα 60%), έχουμε θετικές προσδοκίες για τις μετοχές, τις μετοχές real estate και τα εμπορεύματα. Επίσης, διακρίνουμε ευκαιρίες στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield corporate bonds) και τα ομόλογα αναδυομένων αγορών σε σκληρό και σε εγχώριο νόμισμα.

• Τα τρία επενδυτικά μας θέματα είναι: αναζήτηση απόδοσης (μετοχές με υψηλό μέρισμα, χρεόγραφα με αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο (spread products), αναδυόμενες αγορές (μετοχικές και ομολογιακές) και εταιρικές δαπάνες (αγορά ιδίων μετοχών, αύξηση μερισμάτων, συγχωνεύσεις και εξαγορές). Ο τρόπος που θα διαθέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τα
άφθονα διαθέσιμά τους, θα έχει σημαντική επίπτωση στις κεφαλαιαγορές.