Πρεμιέρα εργασιών για το Εγγυητικό

Αύριο Τρίτη συνέρχεται η διαχειριστική επιτροπή του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής,  προκειμένου να εγκρίνει τον πρώτο της προϋπολογισμό, η χρηματοδότηση του οποίου είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας, που επιτεύχθη για την επιβάρυνση των προϊόντων ζωής βάσει ποσοστιαίας εισφοράς. 

Οι πρώτοι υπολογισμοί ανεβάζουν τα έσοδα του νέου φορέα στα 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν με βάση το ύψος της παραγωγής του 2011, ενώ η αρχική χρηματοδότηση θα περιοριστεί στην εισφορά ποσοστού 10% που έχει προβλεφθεί από το αποθεματικό της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης

Εν αναμονή της μεταβίβασης στο νέο φορέα του προβλεπόμενου ποσού που υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου με 300 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των αρχικών αναγκών.
Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες του Εγγυητικού είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, που σε πρώτη φάση συνδέονται με την τύχη της ασφαλιστικής εταιρείας VDV Leben , που τελεί υπό δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και την υποχρέωση για παύση εργασιών από τις αρχές Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η με βάση την πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, όλα τα ασφάλιστρα των συμβολαίων ζωής, θανάτου, αλλά και όλα τα συμβόλαια των συμπληρωματικών καλύψεων, επιβαρύνονται με το ανώτατο όριο της προβλεπόμενης εισφοράς του 1,5%. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η εισφορά για τις ασφαλίσεις προσόδων, δηλαδή τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ορίζεται στο 1%, ενώ στο 0,8% ορίζεται η εισφορά για τα επενδυτικά προγράμματα και στο 0,3% η εισφορά για τα ομαδικά.

Εκτός της υποχρέωσης της εισφοράς τίθενται τα νοσοκομειακά προγράμματα, ενώ ανώτατο όριο για τον υπολογισμό της εισφοράς ορίζονται τα 20.00 ευρώ στην περίπτωση των εφάπαξ ασφαλίστρων και τα 2.000 ευρώ στην περίπτωση των ασφαλίστρων με περιοδικές καταβολές.