ΓΓΚ: Να εξεταστεί η νομιμότητα του Τειρεσία

Επιστολή προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, με την οποία ζητά να διερευνηθεί η νομιμότητα της επεξεργασίας και εγγραφής στα αρχεία της Τειρεσίας Α.Ε. των αιτήσεων εξωδικαστικού συμβιβασμού που υποβάλλουν οι οφειλέτες. 

Συγκεκριμένα η ανώνυμη εταιρία «Τειρεσίας Α.Ε.» συλλέγει, επεξεργάζεται και εγγράφει στα αρχεία της αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό που υποβάλλουν οι καταναλωτές, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η επεξεργασία των δεδομένων υποβολής αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού συνιστά επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα των πολιτών, η δε διατήρηση των στοιχείων αυτών προκαταβολικά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάληψη προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού από τους οφειλέτες. 

Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή ζητά από την Αρχή να αποφανθεί εάν η παραπάνω επεξεργασία των δεδομένων των οφειλετών που ακολουθεί η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα είναι νόμιμη και σύμφωνη με τις διατάξεις του ν. 2472/1997 που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.