Ταξιδιωτική Ασφάλιση: χρήσιμη και φθηνή, αλλά άγνωστη

Ένα ταξίδι, μικρό ή μεγάλο, μπορεί να κρύβει απρόοπτα. Και όμως, είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο ό,τι αναπάντεχο έρχεται να χαλάσει τον προγραμματισμό και την ηρεμία μας. Σε ένα ταξίδι, κάπου στο εξωτερικό, μπορεί να χαθεί η βαλίτσα μας, μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα που χρειάζεται νοσηλεία, μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη καθυστέρηση κάποιας πτήσης.

Κίνδυνοι γνωστοί σε όλους μας, που θα μπορούσαν όμως να έχουν προβλεφθεί και να έχουν καλυφθεί, μέσω μιας Ταξιδιωτικής Ασφάλισης. Και όμως, ελάχιστοι ταξιδιώτες ασφαλίζονται, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι τα απρόοπτα γεγονότα και οι κίνδυνοι στα ταξίδια αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα από όσα καθημερινά συμβαίνουν, κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας μας.

Τι ασφαλίζεται

Ένα συμβόλαιο ταξιδιωτικής ασφάλισης καλύπτει όλες τις ηλικίες, από βρέφη μέχρι άτομα ηλικίας 75 περίπου ετών και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται κίνδυνοι όπως:

Free Press Εφημερίδα "ασφαλίζομαι"• προσωπικό ατύχημα που θα οδηγήσει είτε σε απώλεια ζωής είτε σε μόνιμη ανικανότητα για εργασία
• έκτακτα έξοδα υγείας στο εξωτερικό λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, εντός ή εκτός νοσοκομείου
• έξοδα μεταφοράς και παραμονής συνοδού σε περιπτώσεις νοσηλείας
• υγειονομική μεταφορά ή μεταφορά σωρού στην χώρα μόνιμης διαμονής
• προσωπική αστική ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης σωματικών βλαβών ή/και υλικών ζημιών σε τρίτους, από τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του, κατά την διάρκεια του ταξιδιού
• διακοπή, καθυστέρηση ή ακύρωση του ταξιδιού
• απώλεια ή καθυστέρηση άφιξης των αποσκευών
• κλοπή χρημάτων που ο ασφαλιζόμενος μετέφερε για προσωπική του χρήση ή ταξιδιωτικών εγγράφων του

Όλους αυτούς τους κινδύνους έρχονται να καλύψουν τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης.
Είναι σύνθετα προγράμματα (πολυασφαλιστήρια) που καλύπτουν τον ταξιδιώτη στις μετακινήσεις του, εντός ή εκτός Ελλάδας και συνήθως εμφανίζονται με τρεις μορφές:
• ως ατομικό πρόγραμμα για ένα συγκεκριμένο ταξίδι
• ως ατομικό ετήσιο πρόγραμμα για όλα τα ταξίδια που θα γίνουν
• ως ομαδικό πρόγραμμα ταξιδιωτών για ένα συγκεκριμένο ταξίδι

Παράγοντες που επηρεάζουν τα ασφάλιστρα και ενδεικτικά κόστη

Για την σωστή τιμολόγηση ενός προγράμματος Ταξιδιωτικής Ασφάλισης λαμβάνονται υπόψη και τα
εξής:
• το πλήθος των κινδύνων που καλύπτονται το ύψος της αποζημίωσης που θα καταβάλει η Ασφαλιστική Εταιρία η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ταξιδιώτη το είδος του ταξιδιού ψυχαγωγικό, επαγγελματικό κλπ)
• ο προορισμός και η διάρκεια του ταξιδιού,το συνολικό προγραμματισμένο κόστος του ταξιδιού
• τυχόν πρόσθετοι συμπληρωματικοί κίνδυνοι που ασφαλίζονται. Για παράδειγμα υπάρχουν πρόσθετες εξειδικευμένες καλύψεις που αφορούν τον λόγο του ταξιδιού, όπως η κάλυψη του κινδύνου της έλλειψης χιονιού στις πίστες ή λόγω χιονοστιβάδας, όταν το ταξίδι γίνεται ειδικά για χειμερινά σπορ ή η κάλυψη των τρομοκρατικών ενεργειών.

Επιλογές υπάρχουν πολλές, γιατί ο καθένας μπορεί να «χτίσει» την προστασία που επιθυμεί. Η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι μια «φθηνή» αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη ασφάλιση. Για παράδειγμα, ατομικό ασφαλιστήριο, με όλες τις βασικές καλύψεις για επταήμερο ταξίδι στην Ισπανία, μπορεί να στοιχίζει 16-20€. Για δεκαπενθήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μπορεί να στοιχίζει περίπου 100€.

Σε αυτά τα παραδείγματα, με τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα, οι αποζημιώσεις που μπορεί να λάβει ο ταξιδιώτης σε περίπτωση ατυχημάτων είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής :
– μέχρι 30.000€ για Μόνιμη Ολική Ανικανότητα ή Θάνατο από Ατύχημα
– μέχρι 30.000€ για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και δαπάνες νοσηλείας
– μέχρι 750€ για εισιτήριο σε συνοδό λόγω επαναπατρισμού και μέχρι 500€ για διαμονή
– μέχρι 900€ για εισιτήριο και διαμονή συγγενούς για συνοδεία σορού μέχρι 500€ για απώλεια αποσκευών
– μέχρι 1.000€ σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής χρημάτων
– μέχρι 100€ για έξοδα αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης λόγω καθυστέρησης αποσκευών
– μέχρι 500€ για καταβολή εξόδων ιατρικής θεραπείας μετά την επιστροφή, κλπ

Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να επιλέξει πιο πλήρες ατομικό πρόγραμμα ασφάλισης με απεριόριστα ποσά κάλυψης σε σχέση με την υγεία (περίθαλψη λόγω ασθένειας ή ατυχήματος) και με
όλες τις πρόσθετες καλύψεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων, απώλειας ή καθυστερημένης άφιξης αποσκευών, αστικής ευθύνης προς τρίτους, νομικής υποστήριξης, ακόμα και απώλειας ζωής. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, για δεκαπενθήμερο ταξίδι στο εξωτερικό, στοιχίζει περίπου 200€.
Πολλές εταιρίες δίνουν έκπτωση στο δεύτερο ή τρίτο άτομο της οικογένειας (σύζυγος, παιδί), ενώ άλλες καλύπτουν δωρεάν παιδιά μικρής ηλικίας. Πραγματικά οι επιλογές είναι πολλές.
Για άτομα που ταξιδεύουν συχνά λόγω επαγγέλματος και κυρίως στο εξωτερικό είναι πολύ πιο συμφέροντα τα ετήσια ατομικά ασφαλιστήρια, για πολλαπλά ταξίδια.

Προσοχή στα παρακάτω:

• στα ανώτατα κεφάλαια αποζημίωσης για κάθε κάλυψη
• στις εξαιρέσεις της κάθε κάλυψης. Παράδειγμα, από όλα τα ασφαλιστήρια ταξιδιωτικής κάλυψης εξαιρούνται οι παθήσεις που Free Press Εφημερίδα "ασφαλίζομαι"προϋπήρχαν της έναρξης του ταξιδιού και τα χρόνια προβλήματα υγείας
• στον τρόπο αποζημίωσης, δηλαδή αν καταβάλλεται η αποζημίωση απευθείας στην χώρα που συνέβη το ατύχημα ή απολογιστικά μετά την επιστροφή στην χώρα μόνιμης κατοικίας
• στις καλύψεις υγείας πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι καλύπτονται και οι ασθένειες και όχι μόνο τα ατυχήματα
• στην τυχόν διέλευση από χώρες που για κάποιους λόγους (πχ εμπόλεμες χώρες) δεν έχει ισχύ το ασφαλιστήριο
• αν το ασφαλιστήριο ισχύει μόνο εκτός της χώρας μόνιμης κατοικίας ή και εντός αυτής
• αν υπάρχουν διαφορετικές καλύψεις, ανάλογα με το είδος του ταξιδιού
• αν υπάρχει και η κάλυψη της Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας λόγω ατυχήματος/ ασθένειας ή όχι

Πολλές φορές, με τον όρο «ταξιδιωτική ασφάλιση» προσφέρονται ομαδικές καλύψεις από τα πρακτορεία ταξιδίων, μέσω των οποίων μετακινείται ένα γκρουπ. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ζητάμε ενημέρωση:

Free Press Εφημεριδα "ασφαλίζομαι"α) αν το συμβόλαιο αφορά μόνο την επαγγελματική αστική ευθύνη των διοργανωτών της εκδρομής και καλύπτει π.χ. έξοδα επαναπατρισμού λόγω πτώχευσης του πρακτορείου κλπ ή
β) αν είναι πραγματική «ταξιδιωτική ασφάλιση» δηλαδή περιλαμβάνει καλύψεις σχετικές με ατυχήματα, ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλειας αποσκευών κλπ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης το πλήθος των καλύψεων και τα κεφάλαια για τα οποία θα αποζημιωθούμε αν συμβεί το απρόοπτο γεγονός.

Χρόνος και Σημεία αγοράς

Αρκετές πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνουν στις παροχές τους την ταξιδιωτική ασφάλιση, με προϋπόθεση τα εισιτήρια του ταξιδιού να έχουν αγορασθεί μέσω της πιστωτικής κάρτας. Συνεπώς πριν την αγορά ενός ταξιδιωτικού προγράμματος θα πρέπει να ελέγξουμε τις τυχόν παροχές της κάρτας μας.

Ανεξάρτητα από αυτό, στην ελληνική αγορά πολλές ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν προγράμματα «ταξιδιωτικής ασφάλισης», ατομικά ή οικογενειακά, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, με αντίστοιχο βέβαια κόστος. Λίγες μέρες πριν το ταξίδι μας πρέπει να απευθυνθούμε στον ασφαλιστή μας ή στα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών της κάθε εταιρίας για πλήρη ενημέρωση, τιμολόγηση και ασφάλιση. Για τους πελάτες της τελευταίας στιγμής υπάρχουν ειδικά γραφεία στα περισσότερα από τα μεγάλα, διεθνή αεροδρόμια με συγκεκριμένα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης.

Η ταξιδιωτική ασφάλιση παρέχει αυτό που κάθε ταξιδιώτης θα ήθελε: την ηρεμία και την σιγουριά ότι, αν συμβεί κάτι απρόοπτο μακριά από το σπίτι του, σε ένα ταξίδι αναψυχής ή επαγγελματικό, ένας ολόκληρος οργανωμένος μηχανισμός, σε κάθε μέρος του κόσμου, θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει.

Πηγή: Εφημερίδα «ασφαλίζομαι»

Διαβάστε το e-book της free press εφημερίδας «ασφαλίζομαι» εδώ

Εγγραφείτε εδώ για να λαμβάνετε την «ασφαλίζομαι» δωρεάν στο e-mail σας