Όμιλος Fourlis: «Πιστός» στο πλάνο ανάπτυξης

Στα τέλη του 2011 αναμένεται τελικά να λειτουργήσει το ΙΚΕΑ στη Σόφια. Οι εργασίες για την κατασκευή του νέου καταστήματος του ομίλου Fourlis έχουν ήδη ξεκινήσει στη γειτονική χώρα. ενώ τα σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνουν τη δημιουργία άλλων δύο ΙΚΕΑ στη χώρα μας, στην Κρήτη και την Αθήνα με στόχο ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα 10. Αργότερα και ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες θα ακολουθήσουν άλλα δύο καταστήματα. 

Σε ότι αφορά το ΙΚΕΑ Ιωαννίνων αυτό είναι έτοιμο να λειτουργήσει άμεσα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fourlis κ. Απ. Πεταλά. «Μικρές διαδικαστικές λεπτομέρειες απομένουν για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του καταστήματος, κάτι που θα γίνει σίγουρα μέσα στις τρεις με τέσσερις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν το βάζουμε κάτω. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι πρέπει για ένα καλύτερο αύριο. Για το λόγο αυτό δεν ανακόπτουμε τις επενδύσεις μας ενώ αυξάνουμε συνεχώς τις θέσεις απασχόλησης». 

Ο τζίρος του ομίλου στο εννεάμηνο μειώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όμως like for like η πτώση είναι αρκετά μεγαλύτερη στο 7% με 8% καθώς στα φετινά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνονται και οι πωλήσεις από το ΙΚΕΑ της Λάρισας καθώς και από τα νέα καταστήματα Intersport. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την απεργία των μεταφορέων καθώς όπως ανέφερε ο κ .Πεταλάς είχαν καθηλωθεί στα λιμάνια περίπου 300 κοντέινερ με προϊόντα ΙΚΕΑ και μάλιστα σε ένα μήνα το Σεπτέμβριο που είναι ο σημαντικότερος για την εταιρεία καθώς πολλά νέα νοικοκυριά όπως τα φοιτητικά δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ENNIAΜΗΝΟΥ

Το εννεάμηνο του 2010 οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφθασαν τα  407,8 εκατομμύρια μειωμένες κατά 2,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς (419,7 εκατ.). Συνολικά οι πωλήσεις του εννεαμήνου ήταν 463,3 εκατομμύρια, αν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου 2010 της χονδρικής ηλεκτρικών στην Ρουμανία και των κινητών τηλεφώνων Samsung στην Ελλάδα, οι οποίες όμως διεκόπησαν στις 30 Ιουνίου του 2010, στα πλαίσια της συμφωνίας διακοπής συνεργασίας με την Samsung. 

Οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής οικιακού εξοπλισμού-ΙΚΕΑ μειώθηκαν κατά 2,64% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής αθλητικών ειδών-Intersport αυξήθηκαν κατά 1,73%, και οι πωλήσεις του κλάδου χονδρικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 5,07%. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος και οι τρεις κλάδοι αύξησαν το μερίδιο αγοράς.