«Οι προκλήσεις του μέλλοντος για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση»

«Τις προκλήσεις του μέλλοντος για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση», τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η στάση των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι στα δίκτυα πωλήσεων, ο βαθμός προετοιμασίας των εταιριών στα δεδομένα της νέας εποχής αλλά και οι ενέργειες που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα ανέλυσαν διεξοδικά οι κ.κ. E. Ziade, FMBA, Γ. Κούμπας, ΣΕΜΑ, Α. Ραφαηλίδης, ΕΑΕΕ, Γ. Δαλιάνης, AON Hellas και Γ. Ζαφειρίου, Eurobrokers στο πλαίσιο της τέταρτης ενότητας του Insurance Money Conference 2010.

Elia Ziade, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Μεσογείου (FMBA)Ο κ. Elia Ziade, Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Μεσογείου (FMBA), που ιδρύθηκε το 1993, δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των μεσιτών στο μέλλον είναι η ποιότητα υπηρεσιών που θα προκύψει από την αξία για τον πελάτη και θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με προετοιμασία σε όλους τους τομείς, καθώς για τις εταιρείες τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ινστιτούτου των Μεσιτών Ασφαλειών στο πλαίσιο του οποίου θα εκπονηθούν εργασίες εκπαίδευσης, που θα ανακοινωθούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον. Αν και τόνισε πως το επάγγελμα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις,  εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εξέλθει δυνατότερο από την κρίση. Θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν οι εταιρείες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους είναι επίσης το μέγεθος των επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση εκπαιδευμένου προσωπικού. 

Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της EurobrokersΟ κ. Γιώργος Κούμπας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων και πρόεδρος της Eurobrokers, τόνισε από την πλευρά του ότι το σχέδιο για τον Κώδικα Δεοντολογίας των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς, αποτελεί αφενός προσπάθεια ελέγχου της ποιότητας των διαμεσολαβούντων, αλλά ενέχει αφετέρου τον κίνδυνο να οδηγήσει στην «αστυνόμευση» και την απομάκρυνση επαγγελματιών από το χώρο. 

Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε οι καταγγελίες για τους διαμεσολαβούντες να διαβιβάζονται πρώτα σε Επιτροπές των αντίστοιχων συνδέσμων και στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή της εποπτικής αρχής. 

Όσον αφορά στο θέμα της είσπραξης των ασφαλίστρων δήλωσε πως έχει παρέλθει η εποχή που οι διαμεσολαβούντες επένδυαν σε άλλες εργασίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι από τις οπισθογραφήσεις επιταγών. Είναι μία στρέβλωση της αγοράς που έχει τελειώσει. Σχετικά με το μέλλον των δικτύων ανέφερε πως οι πιθανότητες επιβίωσης τους είναι περιορισμένες, καθώς ο πελάτης έχει ανάγκη από αντικειμενική συμβουλή και ανεξάρτητο Αλέξανδρος κ. Ραφαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕΕ και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Safelineδιαμεσολαβούντα. Στην Ελλάδα τα δίκτυα δεν έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά σε αυτό το επίπεδο. Τέλος πρότεινε ως λύση για τις εταιρίες το συνασπισμό τους σε μεγαλύτερες και ισχυρότερες μονάδες και την ταυτόχρονη εφαρμογή προτύπων από το εξωτερικό.  

Αναφερόμενος στον Κώδικα Δεοντολογίας ο κ. Αλέξανδρος Κ. Ραφαηλίδης, Γενικός Γραμματέας της ΕΑΕΕ και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Safeline, δήλωσε πως  θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο, ούτως ώστε να εμπεριέχει ρυθμίσεις που θα αφορούν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών και της αφαίρεσης επαγγελματικών αδειών επεσήμανε πως χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των επιχειρηματιών. 

Σχετικά με το ζήτημα της εισπραξιμότητας ασφαλίστρων είπε πως το βασικό πρόβλημα της αγοράς δεν είναι το περιορισμένο χρονικό διάστημα καθυστέρησης των ασφαλίστρων, αλλά το μεγάλο περιθώριο πίστωσης σε διαμεσολαβούντες που συσσωρεύουν μεγάλα κεφάλαια. 

Όσον αφορά τον αριθμό των διαμεσολαβούντων δήλωσε ότι θα περιοριστεί λόγω της μείωσης α) των αδειών πρακτόρων, β) των ασφαλιστικών εταιριών με τη Solvency  και γ) του αριθμού των διαμεσολαβούντων που εργαζόταν με αυτές τις εταιρείες. 

Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της AON Hellas SAΟ κ. Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της AON Hellas SA αναφέρθηκε στην πρακτική των ασφαλιστικών επιχειρήσεων να θέτουν υπόχρεους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για την είσπραξη και απόδοση των ασφαλίστρων μέσω των συβάσεων που συνάπτουν με τα δίκτυα. Στην περίπτωση του  ασφαλειομεσίτη, τόνισε, αν και δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία ο μεσίτης να είναι υπόλογος στην ασφαλιστική για την καταβολή των ασφαλίστρων, συχνά συμβαίνει το αντίστροφο.

Όσον αφορά στο μέλλον των δικτύων η αξιολόγηση των δικτύων διανομής από τις ασφαλιστικές είναι μία συνεχής δυναμική διαδικασία μέσα από την οποία οι ασφαλιστές αξιολογούν την αξία αυτής της σχέσης. Ειδική βαρύτητα στο ζήτημα αυτό έχει η ιδιοσυγκρασία της κάθε εταιρίας καθώς και το είδος των προϊόντων.  

Σίγουρα υπάρχει αλλαγή της τάσης των ασφαλιστικών προς τα δίκτυα στο άμεσο μέλλον εν όψει και του νέου κανονιστικού πλαισίου, βάσει του οποίου θα κριθούν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ο παράγοντας που θα καθορίσει τη στάση των εταιρειών απέναντι στα δίκτυα είναι το κόστος. Τα ακριβά δίκτυα δεν έχουν θέση στη «συμμαχία» με τις εταιρίες.
Σε ενέργειες προκειμένου να ενισχύσουν τη φωνή και διαπραγματευτική τους δυνατότες πρέπει να αναγνωρίσουν τις συνθήκες της νέας εποχής και τις συνέπειες που αντανακλώνται στο συγκεκριμένο χώρο. 

Γιώργος Ζαφειρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EurobrokersΤέλος ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου δήλωσε από την πλευρά του ότι οι διαμεσολαβούντες δεν έχουν το περιθώριο κέρδους να χρηματοδοτήσουν ασφάλιστρα των πελατών τους. Στο εξωτερικό υπάρχει η διαδικασία premium financing, όπου σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των ασφαλίστρων ο πελάτης καταφεύγει σε δανεισμό. Οι ασφαλιστικές εταιρίες κατά παράβαση της νομοθεσίας ζητούν από τις μεσιτικές τη λύση του προβλήματος. 

Εν συνεχεία τόνισε πως παγκοσμίως παρατηρείται τάση εξαφάνισης του agency, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες εφαρμόζουν πιο εύρυθμο κοστολογικά τρόπο λειτουργίας και δημιουργούν κυρίως εξωτερικές μονάδες διάθεσης προϊόντων.

Το διαδίκτυο και το Bancassurance θα είναι η μεγάλη επανάσταση τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Ένα στα δύο αυτοκίνητα ή σπίτια θα ασφαλίζονται απευθείας αφαιρώντας ένα μεγάλο έσοδο από τους διαμεσολαβητές. Έτσι ο χώρος του retail θα αρχίσει να απομακρύνεται από τα παραδοσιακά κανάλια διάθεσης.

To πρώτο video του τέταρτου PANEL του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ  

Το δεύτερο video του τέταρτου PANEL του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ