Swiss Re: Στα 1,24 τρισ. δολάρια το κενό ασφαλιστικής προστασίας διεθνώς

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μείωση 20% στην ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού φέτος, ενώ το κενό ασφαλιστικής προστασίας (δηλαδή η διαφορά μεταξύ των οικονομικών και των ασφαλισμένων ζημιών) θα προσεγγίσει το ύψος-ρεκόρ των 1,24 τρισ. δολαρίων, εκτιμά η Swiss Re.

Σε πρόσφατη μελέτη, ο ελβετικός αντασφαλιστικός κολοσσός προειδοποιεί για δραστικό περιορισμό των αντοχών της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καθώς τα πακέτα στήριξης της οικονομίας που υλοποιούν οι κυβερνήσεις εξαντλούν τα δημοσιονομικά και νομισματικά περιθώρια των χωρών σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Όπως εκτιμά η Swiss Re, η παγκόσμια οικονομία εισήλθε στη νέα κρίση με μικρότερη ικανότητα απορρόφησης σοκ σε σχέση με την χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 που πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ο Δείκτης Μακροοικονομικής Ανθεκτικότητας (E-RI) του Swiss Re Institute από 0,62 που διαμορφώθηκε το 2019 (έναντι 0,61 έναν χρόνο πριν) θα υποχωρήσει φέτος στο 0,50, πτώση της τάξης του 20%. Για τις ανεπτυγμένες αγορές, ο δείκτης E-RI προβλέπεται στο 0,54 φέτος από 0,71 το 2019 (-24%), ενώ για τις αναδυόμενες αγορές γίνεται λόγος για πτώση 10%,  στο 0,47 από 0,52 πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Swiss Re υπολογίζει τον εν λόγω δείκτη για 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία 0,05. (Την ίδια θέση και βαθμολογία είχε καταλάβεικαι πέρυσι)

Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες που εξάντλησαν περισσότερο το δημοσιονομικό τους «οπλοστάσιο» λόγω κορωνοϊού. Στον αντίποδα, ως πιο ανθεκτικές ανεπτυγμένες οικονομίες εμφανίζονται η Ελβετία, η Φινλανδία και ο Καναδάς. Η βαθμολογία οικονομικής ανθεκτικότητας της Κίνας αναμένεται σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το 2019, χάρη στην ταχεία αντίδρασή της στην πανδημία.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Swiss Re Jerome Jean Haegeli, “Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έλαβαν οι κυβερνήεις ήταν σημαντικά για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τα lockdown. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτού του είδους οι «πολεμικές δαπάνες» αφήνουν πολύ μικρότερα περιθώρια ελιγμών για το μέλλον. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο οικονομικό ρίσκο είναι ότι τα προσωρινά μέτρα είναι πολύ δύσκολο να αρθούν και μπορεί να γίνουν μόνιμα, αφήνοντας τις οικονομίες εξαρτημένες από τις ενέσεις στήριξης. Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί έμφαση στην «ανοικοδόμηση» των δημοσιονομικών και νομισματικών μαξιλαριών ασφαλείας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές».

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της ασφάλισης- έναντι φυσικών καταστροφών και των κινδύνων για ζωή και υγεία εξασθένισε το 2019, με το παγκόσμιο ασφαλιστικό κενό για αυτές τις τρεις κατηγορίες κινδύνων να ανέρχεται στο 1,24 τρισ. δολάρια. To εν λόγω κενό θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και προκλήσεις μαζί για την (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να μεγαλώνει αναδεικνύει την ανάγκη για προσιτή και επαρκή ασφαλιστική προστασία που θα φτάσει στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες .

«Το διευρυνόμενο κενό ασφαλιστικής προστασίας συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως μηχανισμοί απορρόφησης των κινδύνων και βελτίωσης της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Σε περιόδους κρίσης, τα νοικοκυριά χρειάζονται προστασία έναντι των κινδύνων. Η ασφάλιση μπορεί να βοηθήσει τα νοικοκυριά να καταστούν λιγότερο ευάλωτα οικονομικά σε περιβάλλον διαταραχών», κατέληξε ο κ. Haegeli.

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.swissre.com/institute/research/sigma-research/2020-resilience-index.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*