INTERAMERICAN/Anytime σε μία “μικρή Δελφική Γιορτή” με τη Φ. Δάρρα

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών φιλοξένησε μια διαφορετική συναυλία. Στο μαγνητικό πεδίο του συνέκλιναν η ποίηση, σπουδαία τραγούδια, η αυγουστιάτικη πανσέληνος και βέβαια, η κυρίαρχα υποβλητική ένταση του «Ομφαλού της Γης». Τον κατανυκτικά ατμοσφαιρικό τόνο σε αυτή τη μοναδική σύγκλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους έδωσε η ξεχωριστή ερμηνεία της Φωτεινής Δάρρα, στο πλαίσιο μιας άρτιας εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Η συναυλία, με φυσική παρουσία προσκεκλημένων στη Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου, ελεγχόμενη και με τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά. Με την εξαίρετη ερμηνεύτρια και το κουιντέτο των άξιων μουσικών που τη συνόδευαν: τρομπόνι, τρομπέτα, κοντραμπάσο, κρουστά και στο πιάνο τον Γιώργο Παπαχριστούδη, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα, ταξίδεψαν μαζί η INTERAMERICAN και η Anytime υποστηρίζοντας αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση.

Για μια ακόμη φορά η INTERAMERICAN -τώρα και με τη σύμπραξη της Anytime, που κάνει ασφαλέστερη την οδική μετακίνηση- επιβιβάστηκε στο όχημα των Τεχνών και του Πολιτισμού, που φωτίζει τον δρόμο για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. «Στη συνισταμένη δύναμη που συνθέτουν άξιοι δημιουργοί και καλλιτέχνες – άνθρωποι του πνεύματος και θεματοφύλακες της πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών και των θεσμών, ένας επιχειρηματικός οργανισμός με κοινωνικό όραμα έχει πάντα θέση και ρόλο, με τον σκοπό ανάλογες εμπειρίες να γίνονται μέρος της καθημερινότητας των πολιτών όλο και πιο συχνά, πολύ περισσότερο σε δύσκολες συνθήκες όπως οι σημερινές» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.

Η Φωτεινή Δάρρα υπογράμμισε τον ισχυρό συμβολισμό των Δελφών τραγουδώντας Ποίηση. Ξεκίνησε με Οδυσσέα Ελύτη («Με το λύχνο του άστρου», «Μαρίνα»), πέρασε στον Κωνσταντίνο Καβάφη («Ενδυνάμωσις») και στάθηκε στον Άγγελο Σικελιανό, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον χώρο με τις δύο Δελφικές Γιορτές πριν 90 και πλέον χρόνια, απαγγέλλοντας: «Όχι, δεν είναι χίμαιρα / να καβαλάμε το όνειρο / τη θείαν ετούτη μέρα / που όλα, ορατά και αόρατα / κι εμείς κι οι ήρωες και οι θεοί / στην ίδια ορμάμε μέσα αιώνια σφαίρα».

Αποκαλυπτικά για το πλούσιο ερμηνευτικό ταμπεραμέντο της, η Φωτεινή Δάρρα κορύφωσε με το «Πνευματικό Εμβατήριο» (1945) του Σικελιανού, που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης (έργο «Αρκαδία V»). Αλλά, πέρασε και από τον Ράινερ Μαρία Ρίλκε («Σ´ αγαπώ» – απόδοση Κ. Παλαμά), τον Νίκο Γκάτσο («Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», «Στου καιρού τη ζυγαριά») και τον Μ. Καραγάτση («Στοχασμός»), φθάνοντας και σε νεώτερους σημαντικούς ποιητές: τον Διονύση Καψάλη («Στάλσιμο» – Μάγισσες της Σμύρνης), τον Μιχάλη Γκανά («Πάμε ξανά στα θαύματα», «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια»).

Και ακόμη, τραγούδησε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη («Από το παράθυρό σου») και Γιάννη Θεοδωράκη («Φαίδρα», «Νύχτα μαγικιά»). Άλλωστε, η βραδιά είχε πολύ Μίκη Θεοδωράκη. Ο εμβληματικός Μίκης, κορυφαίος πρεσβευτής της Ποίησης στη Μουσική -ή της Μουσικής στην Ποίηση-, πήρε αφιερώσεις για τα 95 χρόνια του, που συμπλήρωσε στις 29 Ιουλίου. Στο κέντημα της παράστασης η ερμηνεύτρια έδωσε εύρος και με τραγούδια για το φεγγάρι («Hijo de la luna») και για τη θάλασσα (φάδο «Cancao do mare»), ενώ μας θύμισε και την Εντίθ Πιάφ («Non, je ne regrette rien»).

Για την INTERAMERICAN, η οποία τιμά κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του πολιτισμικού και πνευματικού περιεχομένου του τόπου μας, πραγματικά άξιζε αυτό το μουσικό ταξίδι μαζί με την Anytime, με τη συνεργασία της Φωτεινής Δάρρα και της ορχήστρας του Γιώργου Παπαχριστούδη.

Δείτε το βίντεο της συναυλίας στο παρακάτω link:

https://www.facebook.com/foteinidarra/videos/215806103128982

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*