Μανόλης Βαμβακάρης: Ο διαφωτιστής των αδύτων

Στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς εδώ και δεκαετίες ο Μανόλης Βαμβακάρης υπηρέτησε τον κλάδο χωρίς όμως να πουλήσει ποτέ συμβόλαια. Μέσα από θέσεις ευθύνης, εργάστηκε σκληρά  και  έγινε γνωστός κυρίως από την ενεργοποίησή του στον δυσπρόσιτο τομέα του «εσωτερικού ελέγχου» με τον οποίο  συνδέθηκε άρρηκτα το όνομά του. 

Γεννημένος στην Αθήνα, άρχισε να εργάζεται από μικρός και παράλληλα να πηγαίνει στο σχολείο. Συνέχισε την ίδια παράλληλα τακτική και κατά το διάστημα των οικονομικών σπουδών του. Δεν είχε ποτέ φανταστεί ότι θα εντασσόταν στο άρμα της ασφαλιστικής αγοράς. Η πρώτη επαφή με τον κλάδο έγινε τυχαία στις αρχές του 1978 μέσα από αγγελία της ALICO στην οποία ανταποκρίθηκε και προσλήφθηκε στην εταιρεία ως στέλεχος του λογιστηρίου. 

Λίγα χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στο τομέα του οικονομικού ελέγχου και στη συνέχεια κάπου στο 1984 ανέλαβε τον τομέα του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Η εκπαίδευσή του έγινε από στελέχη της AIG που ήλθαν στην Αθήνα και «ξεδίπλωσαν» στον Μανόλη όλη την τυπολατρική διαδικασία του σχετικού ελεγκτικού έργου. Στην  Alico παρέμεινε μέχρι το 1991. Την αμέσως επόμενη χρονιά πιάνει δουλειά ως διευθυντής εσωτερικού ελέγχου- ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης στην METROLIFE

Το 1996 ανέλαβε να εκπονήσει το πρότζεκτ της συγχώνευσης- απορρόφησης της Ιονικής Ασφαλιστικής με την Metrolife Εμπορική και έμεινε στην εταιρεία μέχρι το 2000. Ο κ. Βαμβακάρης δεν κρύβει ότι η συμμετοχή του στο Management team της METROLIFE – μέσα από την ταχύτατη ανάπτυξή της, από την ένταξη της στο ΧΑΑ, την εγκατάσταση σε νέο κτίριο, την εξαγορά της και τη συγχώνευση με την ΙΟΝΙΚΗ, τη δημιουργία νέων εταιριών Ζημιών και την μετατροπή της σε Όμιλο, του έδωσε αμέτρητη  επαγγελματική εμπειρία και γνώσεις. 

Το επόμενο επαγγελματικό του βήμα έγινε στην Ασπίδα. Εκείνη την εποχή –αγνοώντας τη συνέχεια- θεώρησε μεγάλη πρόκληση να εργασθεί  σε ένα τόσο μεγάλο Ελληνικό Όμιλο που ηγείτο ο κ. Π. Ψωμιάδης. Έτσι και ανέλαβε τη θέση του διευθυντή εσωτερικού ελέγχου όλου του Ομίλου έχοντας κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο όλων των εταιρειών -και αυτών που εξαγόραζε-  ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ, COMMERCIAL UNION LIFE, SCOPLIFE, NCH, NCHL, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΛΤΔ ΚΥΠΡΟΥ και του Υποκ/τος της ΑΣΠΙΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ. 

Στην Ασπίδα, πέρασε αρκετά χρόνια καλά όπου έτυχε αποδοχής και εργάστηκε συστηματικά στην υλοποίηση σημαντικών σχεδίων του ομίλου. Πραγματοποίησε πολλαπλούς ελέγχους, έκανε εκτενείς αναφορές, ώσπου κάποια στιγμή οι επισημάνσεις του δεν έτυχαν θετικής αποδοχής και τελικά με ευθύνη της διοίκησης αποχώρησε τον Μάρτιο του  2009.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Μανόλης Βαμβακάρης ήταν ένας φανατικός υποστηρικτής του εσωτερικού ελέγχου. Και το έδειχνε κάθε στιγμή όχι μόνο μέσα από την δουλειά του αλλά από την παράλληλη με το επάγγελμα δράση του. Η αρχή έγινε κάπου στο τέλος του 1989 όταν συμμετέχοντας σε ένα σεμινάριο Εσωτερικού Ελέγχου έμαθε για την ύπαρξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών το οποίο λειτουργούσε από το 1985 και αριθμούσε τότε περίπου 40 – 50 μέλη. Ακαριαία αποφάσισε να ενταχθεί και αυτός στα μέλη του. 

Μετά από τις πρώτες συμμετοχές του διέκρινε ότι το Ινστιτούτο δεν ήταν γνωστό στην ελληνική αγορά και δεν είχε  συγκεκριμένη πολιτική στοχεύοντας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εξέλιξη και πορεία του κλάδου. Έτσι, Το 1996 έγινε πρόεδρός του πασχίζοντας για την ανάδειξή του. Επί προεδρίας του που κράτησε μέχρι και το 2002 πολλαπλασιάστηκαν τα μέλη, πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια και καθιερώθηκε η πιστοποίηση CIA για τους εσωτερικούς ελεγκτές. Επίσης ήταν αυτός που μετείχε στην ομάδα εργασίας για την εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία συστήθηκε το 1999 με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρο Θωμαδάκη.

Η προσπάθεια του Μανόλη Βαμβακάρη για την προαγωγή του εσωτερικού ελέγχου ήταν άκαμπτη. Από τις αρχές του 2000, μετά από προσωπικές του επαφές σε συνεργασία και με άλλα στελέχη του Εσωτερικού Ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιριών, υποκίνησε τις συζητήσεις με την διοίκηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος  με αποτέλεσμα στο τέλος του 2001 να δημιουργηθεί  Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου στην Ένωση στην οποία τοποθετήθηκε πρόεδρος. Ωστόσο η επιτροπή αυτή καταργήθηκε πέρυσι για λόγους οικονομιών κλίμακας. 

Σήμερα ο Μανόλης Βαμβακάρης βρίσκεται στην εταιρεία ΜΙΝΕΤΤΑ συνεχίζοντας την επαγγελματική του πορεία. Παρά τους προσωπικούς αγώνες που έδωσε για να αναδειχθεί η σημασία του εσωτερικού ελέγχου για τις εταιρείες θεωρεί ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Δεν κρύβει ότι η ασφαλιστική αγορά παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη από το νόμο να εντάξει στις εργασίες της τον εσωτερικό έλεγχο, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε. Και αυτό το αιτιολογεί λέγοντας ότι αφενός οι διοικήσεις των εταιρειών δεν έχουν αντιληφθεί την αξία του και αφετέρου δεν υπάρχουν και πολλοί ελεγκτές να κάνουν με σθένος της δουλειά τους.
Αυτός συνεχίζει…