Περισσότερες από 20 εταιρείες στην QIS 5

Πάνω από 20 δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην άσκηση QIS 5 της Solvency II, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς για τις επιπτώσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου. 

Η προθεσμία έληξε στις 15 Νοεμβρίου για τις εταιρείες που δεν είναι μέλη ομίλων, ενώ στις 30 λήγει και η προθεσμία για εκείνες που αποτελούν ομίλους. 

Η άσκηση QIS 5 εκτιμάται ότι θα αναδείξει πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις με αιχμή κυρίως τις εταιρείες που έχουν αυξημένη έκθεση σε ακίνητα και μετοχές, που προϋποθέτουν αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κατά 25% και 30% αντίστοιχα. 

Η κεφαλαιακή απαίτηση για τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα περιορίζεται στο 10% στο βαθμό που η Solvency II δεν έχει συμπεριλάβει στους πιθανούς κινδύνους τα spreads risk των κρατικών τίτλων. 

Η προοπτική αυτή κάνει ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον στην περίπτωση της διακράτησής τους μέχρι τη λήξη, αλλά σύμφωνα με πληρφορίες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ήδη ρευστοποιήσει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των ομολόγων τους, καταφεύγοντας σε πιο ασφαλείς και συντηρητικές επιλογές. 

Αχίλλειος πτέρνα για αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες είναι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση θεμάτων χρονικής υστέρησης καταβολής ασφαλίστρων από συνεργάτες, τιμολόγησης και αποθεματοποίησης νοσοκομειακών προϊόντων, υψηλών επιτοκιακών εγγυήσεων στα επενδυτικά προϊόντα ζωής και αποθεματοποίησης στον κλάδο αυτοκινήτου. 

Ήδη πάντως δύο ελληνικές εταιρείες η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Ευρώπη ΑΕΓΑ, έχουν ανακοινώσει την υπερκάλυψη με βάση τα στοιχεία του 2009 των απαιτούμενων κεφαλαίων που επιβάλει η Solvency.