Morgan Stanley: προσεχώς αυξήσεις 6%, 7% στα αντασφάλιστρα

της Ελενας Ερμείδου

Οι αυξήσεις των τιμολογίων αντασφάλισης στις ανανεώσεις τον Ιανουάριο του 2021 δεν θα φτάσουν τα επίπεδα του 20% έτσι όπως έγινε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά κοντά στο 6% με 7% προβλέπουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Μετά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους,  μεγάλες αντασφαλιστικές όπως είναι η Munich Re και η SCOR έγραψαν στα βιβλία τους αυξήσεις μόνο της τάξης του 2% με 3%. Στην περίπτωση λοιπόν που η αγορά καταφέρει να γράψει αυξήσεις 6% με 7% σημαίνει ότι οι συνθήκες είναι δυναμικές με έντονα τα στοιχεία του ανταγωνισμού κατά τις ανανεώσεις.

Καθώς οι τιμές των αντασφαλίστρων παίρνουν την ανιούσα, τονίζει η Morgan Stanley η άνοδος που θα δούμε είναι η υψηλότερη από το 2018.

Οι μεγάλοι underwriters που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκής αντασφαλιστική  αγορά θα βγουν στους δρόμους για να διατηρήσουν τα μερίδια τους στην αγορά, ακόμα και να τα αυξήσουν, σημειώνει η Morgan Stanley.

Οι συνθήκες αυτές  μειώνουν τα περιθώρια ελιγμών για αρκετούς αντασφαλιστές, ωστόσο ανοίγει πολλές ευκαιρίες στους διαχειριστές των ILS κεφαλαίων

Τα αντασφαλιστικά κεφάλαια τρίτων είναι κεφάλαια ελαστικής μορφής τα οποία μπορούν να πάρουν κινδύνους σε περιοχές υψηλού ρίσκου.

Οι ισολογισμοί των παραδοσιακών αντασφαλιστών παρά την σκλήρυνση των συνθηκών βρίσκονται σε καλά επίπεδα ωστόσο οι αντασφαλιστικές που έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν την μεταβλητότητα της αγοράς είναι τοποθετημένες καλύτερα. Και εδώ είναι που τα κεφάλαια τρίτων, τα ILS έρχονται να βοηθήσουν απορροφώντας την μεταβλητότητα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*