back to top
29.1 C
Athens
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

Στ. Κωνσταντάς: Απαραίτητες οι συμπράξεις για την στήριξη συντάξεων και αποταμίευσης

Τις έντονες προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία σε συνάρτηση με τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς.

Απάντηση σε όλα αυτά, αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν και την ασφαλιστική αγορά, είναι η συνεργασία, με συμπληρωματικότητα, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στον τομέα των συντάξεων και την ενθάρρυνση της ασφαλιστικής συνείδησης – αποταμίευσης.

- Advertisement -

“Η χώρα μας λίγο πριν την κρίση που επέφερε ο Covid-19 έδειξε σταθερή πορεία ανάκαμψης η οποία με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και τα απαιτούμενα κεφάλαια, μπορεί να επιστρέψει συντομότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη με τα δεδομένα όπως εξελίσσονται, να υπάρξει στροφή προς την ιδιωτικές συμπληρωματικές συντάξεις, που με την σειρά τους θα δώσουν μέσα από τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας μας. Το σύστημα των τριών Πυλώνων, ο τρόπος εφαρμογής του, οι προτάσεις για την μεταβατική περίοδο υπάρχουν και είναι δοκιμασμένες σε πολλές χώρες του Εξωτερικού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις δυοίωνες προβλέψεις των ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνοντας πως τα νέα και για την ελληνική οικονομία δεν είναι αισιόδοξα για το β’ τρίμηνο του έτους.

- Advertisement -

“Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί ίσως και 10% για ολόκληρο το έτος, καθώς κατά ένα μεγάλο βαθμό ως γνωστόν το ΑΕΠ μας στηρίζεται στην συμβολή του Τουριστικού Τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και επιπλέον η μείωση του παραγωγικού αποτελέσματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά και σε άλλους παραγωγικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα”, σημείωσε τονίζοντας πως για την Ελλάδα είναι σίγουρα περισσότερο επώδυνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα μόλις κατάφερε να βγει από τη βαθιά 10ετή ύφεση λίγο πριν από το lockdown του Covid.

διαβάστε: Χρ. Σαρδελής: Η πρόοδος των οικονομιών συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς

επίσης: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Παραμένουμε ανασφάλιστοι αλλά υπάρχουν τάσεις αύξησης για ασφάλιση Υγείας

Απειλή για Ασφαλιστικές Ζώης και Συνταξιοδοτικά Ταμεία τα μηδενικά επιτόκια

“Τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία ήταν ήδη μια πραγματικότητα πριν από την πανδημία, αποτελούν απειλή για πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής που στην πλειονότητα τους, διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους Συνταξιοδοτικά και Προγράμματα Ασφάλισης Ζωής μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν μια αρνητική τάση που θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ανάγκη για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, με κάθε χώρα να έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρύθμισης, βρισκόμενη η κάθε μια σε διαφορετικό καθεστώς εφαρμογής και προσαρμογών. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, όσο αναγκαία κι είναι για την Πολιτεία, δεν παύει να είναι δαπανηρό και επώδυνο εγχείρημα , με αποτελέσματα που δεν είναι άμεσα ορατά ούτε για την κοινωνία ούτε και τους έχοντες την ευθύνη των αλλαγών. Ωστόσο, σίγουρα επηρεάζουν το μέλλον των επόμενων γενεών”, μιλώντας για τις επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία – όπως σημείωσε-  θα κληθούν παράλληλα να επανεξετάσουν συνολικά τις επενδυτικές στρατηγικές τους, ειδικά με τα επιτόκια να βαίνουν συνεχώς μειούμενα, επηρεάζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Η ασφαλιστική βιομηχανία θα συνεχίσει να συμβάλει ως μεγάλος θεσμικός επενδυτής

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Κωσταντά βρέθηκε επίσης και η αυξανόμενη τάση για επενδύσεις ESG, σε επενδυτικά σχήματα, δηλαδή, με στόχευση την βελτίωση περιβάλλοντος, κοινωνίας και Εταιρικής διακυβέρνησης. Δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν όχι μόνο το ενεργητικό των Ασφαλιστικών Εταιριών και Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και να μειώσουν υπό συνθήκες το ρίσκο που εμπεριέχεται στο παθητικό.

Λύση, παράλληλα, στις αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομία και την ασφαλιστική αγορά αποτελεί η ενθάρρυνση των επενδύσεων και ειδικότερα στην ασφαλιστική αγορά, με παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, είτε του 2ου Πυλώνα είτε του 3ου Πυλώνα, με τρόπο συμπληρωματικό προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

“Η Ελληνική Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η βραχυπρόθεσμη απώλεια φόρων λόγω των κινήτρων, θα επικαλυφθεί από την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος του ασφαλιστικού κλάδου, της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και φυσικά την αύξηση των διαθέσιμων επενδύσεων σε τομείς εξωστρεφείς και καινοτόμους υποδομών και τεχνολογίας”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντάς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κωνσταντάς σημείωσε πως μια πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αξιοποιώντας την ανοδική πορεία κατά την προ-κορονοιού περίοδο μια τάση που αναμένεται να επιστρέψει, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής θα εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δ. Μαζαράκης: Προτεραιότητα η πρόληψη και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

O Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής έθιξε κρίσιμα ζητήματα κατά την ομιλία του στο 2ο NatCat Summit

ΣΕΣΑΕ: Με υψηλό ενδιαφέρον και συμμετοχή η εκδήλωση για τις μικροεκφράσεις προσώπου

H ομιλία της Ρ. Οικονόμου είχε στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη παρατηρητικότητας και επικοινωνιακής ακρίβειας

Η νέα ΕΣΣΕ της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει τον άνθρωπο ως επίκεντρο της εργασίας

Πώς η συμφωνία με τον Σύλλογο Υπαλλήλων διαμορφώνει ένα πιο σύγχρονο και ενισχυμένο σύστημα προστασίας και στήριξης των εργαζομένων

Η Εθνική Ασφαλιστική επενδύει στους ανθρώπους της με την υπογραφή νέας 3ετούς ΕΣΣΕ

Η συμφωνία περιλαμβάνει αναβαθμισμένες αλλά και νέες παροχές, που αγγίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των εργαζομένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη

Μακελειό με τις πτωχεύσεις το 2026, ανεβαίνει το ρίσκο, σύμφωνα με νέα μελέτη της Coface

Οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για το 2026 – Τα υψηλά επιτόκια επιδεινώνουν την κατάσταση

Τάσεις και προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου στην Κύπρο μέσα από την ετήσια έρευνα της PwC για τους CEOs

Tου Κωνσταντίνου Ρωσσίδη, Director, Υπεύθυνου Αναλογιστικών Υπηρεσιών PwC Κύπρου και Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΣEK

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι προσωπικότητες που διαμορφώνουν τον διάλογο για το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26 θα διεξαχθεί την Πέμπτη 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso, με παράλληλη μετάδοση από το LiveOn Events+

Εθνική Τράπεζα: 16 χρόνια στηρίζει και επιβραβεύει καινοτόμες επιχειρήσεις μέσα από το Πρόγραμμα NBG Business Seeds

Τελετή βράβευσης για επιχειρήσεις και ομάδες που διακρίθηκαν μεταξύ των 344 συμμετοχών του 16ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Αποτυπώνοντας τoν «θρύλο» της Interamerican με τον Γιάννη Καντώρο

Στην εκδήλωση βραβεύσεων αναδείχθηκε με έμφαση η στοχοπροσήλωση των εργαζομένων, αλλά και η εξωστρέφεια που επιτεύχθηκε χάρη στον νέο σχεδιασμό

Pricefox: «Καθαρίστε τα οικόπεδά σας και ασφαλίστε το σπίτι σας»

Η πλατφόρμα σύγκρισης ασφαλιστικών προϊόντων συνδέει το ζήτημα της πρόληψης με την ανάγκη προστασίας της κατοικίας

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική ενισχύει τον Κλάδο Ζημιών Αυτοκινήτου με δύο νέα, δυναμικά στελέχη

Ο Λ. Πραγκαστής αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή Ζημιών του Κλάδου Αυτοκινήτου, έχοντας ως Αναπληρώτρια την Αν. Μιχαηλίδη