back to top
11.2 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Χρ. Σαρδελής: Η πρόοδος των οικονομιών συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Το δικό της στίγμα στην διαμορφωθείσα κατάσταση και με άξονα τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας καλείται να δώσει η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Αυτό σημείωσε από την πλευρά του, κατά την έναρξη του σημερινού συνεδρίου του Economist “The Silver Tsunami: Overcoming the waves of an ageing population in the shadow of Covid-19, ο πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Χριστόφορος Σαρδελής. Ανέδειξε μεταξύ άλλων, τον ρόλο που διαδραματίζει διεθνώς η ασφαλιστική βιομηχανία, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το δομικό πρόβλημα της χώρας όσον αφορά τις αποταμιεύσεις.

- Advertisement -

Όπως σημείωσε κατά την ομιλιά του:

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα θέματα που απασχολούν πλέον την παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορο Σαρδελή και αποτελεί γενική αλήθεια πως παρά το κοινό σοκ που επέφερε ο COVID -19 τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά ανά χώρα, κάτι που εξαρτάται από την διαφορετική πολιτική αντίδραση. Για παράδειγμα, εντελώς είναι τα αποτελέσματα αν συγκρίνει κανείς την Ελλάδα και την Σουηδία.

- Advertisement -

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, εντυπωσιακή είναι η ταχύτητα με την οποία αναθεωρούνται οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών – όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, παραθέτοντας τα πρόσφατα δυσοίωνα στοιχεία της Κομισιόν.

Όπως σημείωσε, πάντως, τα στοιχεία αναθεωρούνται όσο βγαίνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία – ειδήσεις (πχ εμβόλιο της Οξφόρδης). Ανεξάρτητα όμως με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρδελής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του εν εξελίξεις εμπορικού πολέμου. Ανέδειξε επίσης και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, η οποία πιθανόν να περιέχει ξανά ζητήματα δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με την Ελλάδα

Μιλώντας για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σαρδελής τόνισε πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων παραμένει στο προσκήνιο, καθώς δεν έχουν επιτευχθεί τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνταν.

Ανέδειξε επίσης γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, τα ελλείμματα των Ταμείων και το κρίσιμο δημογραφικό πρόβλημα. Θετικό για την Ελλάδα είναι το αποτύπωμα της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, σχολιάζοντας το ύψος επιχορηγήσεων και δανείων που αναλογούν.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι συνέπειες του COVID-19 φέρνουν ως μεγάλη ανάγκη την στήριξη της απασχόλησης στις υπάρχουσες δομές. Υπάρχει η ανάγκη για ισορροπία «και να αμβλύνουμε τον πόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε διαδικασίες των αλλαγών».

Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στη μελλοντική οικονομία

«Είναι ανάγκη να δούμε σοβαρά τον ρόλο που θα παίξει η ιδιωτική ασφάλιση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ασφαλιστική αγορά διεθνώς γνωρίζει να διαχειρίζεται κινδύνους, αποταμιεύσεις και να επενδύει τα χρήματα των ασφαλισμένων με σωστό τρόπο. Είναι λίγο αγνοημένο αυτό στην Ελλάδα. Υπάρχει μια τεράστια ακαδημαϊκή βιβλιογραφία που δείχνει ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας οικονομίας συμβαδίζει με τον ρυθμό και το μέγεθος της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς», σημείωσε.

«Πρέπει να γίνεται καλύτερη εκτίμηση όλων των κινδύνων που είναι εκτεθειμένη μια οικονομία, με καλύτερο τρόπο. Η Ελλάδα έχει δομικό πρόβλημα στο θέμα της αποταμίευσης. Η ιδιωτική αποταμίευση είναι πάρα πολύ χαμηλή και λόγω αυτού οι απαιτούμενες επενδύσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε με εξωτερικά δάνεια κλπ», σημείωσε, λέγοντας πως τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα γίνεται αποεπένδυση.

διαβάστε: Στ. Κωνσταντάς: Απαραίτητες οι συμπράξεις για την στήριξη συντάξεων και αποταμίευσης

επίσης: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Παραμένουμε ανασφάλιστοι αλλά υπάρχουν τάσεις αύξησης για ασφάλιση Υγείας

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο συνδυασμός ασφαλιστικής τεχνογνωσίας και χρηματοοικονομικής εμπειρίας αποσκοπεί στον ολοκληρωμένο επιχειρησιακό και ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο Καποδίστριας στους κινηματογράφους: Μαθήματα ηγεσίας για σήμερα

Ο πρώτος κυβερνήτης δεν ολοκλήρωσε το όραμά του, πρόλαβε όμως να αφήσει το παράδειγμα που χρειάζεται η Ελλάδα –και η ασφάλιση– σήμερα

Αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στην Εθνική Ασφαλιστική ο Γ. Κώτσαλος

Ποιος φέρεται να αποχωρεί από το υφιστάμενο ΔΣ της εταιρείας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες του «IW»

Διαδικτυακή κινητοποίηση ενάντια στην καταπάτηση επαγγελματικών και θεσμικών δικαιωμάτων

Επιμελητήρια, ενώσεις ασφαλιστών, σωματεία και εκπρόσωποι της αγοράς καλούνται να πάρουν δημόσια θέση για τα ζητήματα του κλάδου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δίκτυα πωλήσεων και αυτοματοποίηση: Τιμολόγηση, διαχείριση ζημιών, απάτες

Πώς διαμορφώνει η τεχνητή νοημοσύνη τη νέα εποχή του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί είναι ευχαριστημένες οι ασφαλιστικές περιουσίας – Τι άλλαξε

Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο να αυξήθηκε μόνο 3% το 2024, το άκρως αντίθετο συνέβη ωστόσο με τις αποζημιώσεις

Αστική ευθύνη ξενοδοχείων: Τι καλύπτουν πραγματικά τα ασφαλιστήρια και πού κρύβονται οι «παγίδες»

Την εικόνα επιχειρεί να αποσαφηνίσει ο Αρ. Ατσαλάκης, Hospitality Insurance Solutions Manager και μέλος του Business EXCO της Howden Hellas SA

Το νέο σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δικό της εσωτερικό μοντέλο υπολογισμού κινδύνων σχεδιάζει η εταιρεία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ρεκόρ συμμετοχών η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Ξεκινά η απευθείας διαβίβαση συμβολαίων αστικής ευθύνης και βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης διαμεσολαβητών στα μητρώα των Επιμελητηρίων

Το ΕΕΑ χαιρετίζει την έναρξη της νέας διαδικασίας, η οποία ήταν αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και πολλών συντελεστών

Ετήσια εκδήλωση βραβεύσεων ΠΑΡΟΝ: Επαγγελματισμός με όραμα αλλά και ανθρώπινο πρόσωπο

Παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, συνεργατών και φίλων του ασφαλιστικού γραφείου

Αυξημένη κατά 5,1% η ασφαλιστική παραγωγή το 10μηνο

Στις ασφαλίσεις ζωής η παραγωγή ανήλθε περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ (+1,6%) και στις ασφαλίσεις κατά ζημιών στα 2,6 δισ. ευρώ (+8,4%)

ERGO Wellness Month 2025: Ένας μήνας αφιερωμένος στην ευεξία των εργαζομένων

Η εταιρεία επενδύει στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων της θέλοντας να είναι εργοδότης πρώτης επιλογής και να εξελίσσεται μαζί τους