back to top
27.5 C
Athens
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026

Χρ. Σαρδελής: Η πρόοδος των οικονομιών συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς

του Βάιου Κρόκου

Το δικό της στίγμα στην διαμορφωθείσα κατάσταση και με άξονα τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας καλείται να δώσει η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Αυτό σημείωσε από την πλευρά του, κατά την έναρξη του σημερινού συνεδρίου του Economist “The Silver Tsunami: Overcoming the waves of an ageing population in the shadow of Covid-19, ο πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Χριστόφορος Σαρδελής. Ανέδειξε μεταξύ άλλων, τον ρόλο που διαδραματίζει διεθνώς η ασφαλιστική βιομηχανία, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το δομικό πρόβλημα της χώρας όσον αφορά τις αποταμιεύσεις.

- Advertisement -

Όπως σημείωσε κατά την ομιλιά του:

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα θέματα που απασχολούν πλέον την παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Χριστόφορο Σαρδελή και αποτελεί γενική αλήθεια πως παρά το κοινό σοκ που επέφερε ο COVID -19 τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά ανά χώρα, κάτι που εξαρτάται από την διαφορετική πολιτική αντίδραση. Για παράδειγμα, εντελώς είναι τα αποτελέσματα αν συγκρίνει κανείς την Ελλάδα και την Σουηδία.

- Advertisement -

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, εντυπωσιακή είναι η ταχύτητα με την οποία αναθεωρούνται οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών – όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, παραθέτοντας τα πρόσφατα δυσοίωνα στοιχεία της Κομισιόν.

Όπως σημείωσε, πάντως, τα στοιχεία αναθεωρούνται όσο βγαίνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία – ειδήσεις (πχ εμβόλιο της Οξφόρδης). Ανεξάρτητα όμως με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρδελής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του εν εξελίξεις εμπορικού πολέμου. Ανέδειξε επίσης και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, η οποία πιθανόν να περιέχει ξανά ζητήματα δημοσίου χρέους.

Αναφορικά με την Ελλάδα

Μιλώντας για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σαρδελής τόνισε πως η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων παραμένει στο προσκήνιο, καθώς δεν έχουν επιτευχθεί τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνταν.

Ανέδειξε επίσης γνωστά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όπως το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, τα ελλείμματα των Ταμείων και το κρίσιμο δημογραφικό πρόβλημα. Θετικό για την Ελλάδα είναι το αποτύπωμα της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Σαρδελή, σχολιάζοντας το ύψος επιχορηγήσεων και δανείων που αναλογούν.

Ωστόσο, όπως τόνισε, οι συνέπειες του COVID-19 φέρνουν ως μεγάλη ανάγκη την στήριξη της απασχόλησης στις υπάρχουσες δομές. Υπάρχει η ανάγκη για ισορροπία «και να αμβλύνουμε τον πόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε διαδικασίες των αλλαγών».

Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στη μελλοντική οικονομία

«Είναι ανάγκη να δούμε σοβαρά τον ρόλο που θα παίξει η ιδιωτική ασφάλιση στην ελληνική οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ασφαλιστική αγορά διεθνώς γνωρίζει να διαχειρίζεται κινδύνους, αποταμιεύσεις και να επενδύει τα χρήματα των ασφαλισμένων με σωστό τρόπο. Είναι λίγο αγνοημένο αυτό στην Ελλάδα. Υπάρχει μια τεράστια ακαδημαϊκή βιβλιογραφία που δείχνει ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας οικονομίας συμβαδίζει με τον ρυθμό και το μέγεθος της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς», σημείωσε.

«Πρέπει να γίνεται καλύτερη εκτίμηση όλων των κινδύνων που είναι εκτεθειμένη μια οικονομία, με καλύτερο τρόπο. Η Ελλάδα έχει δομικό πρόβλημα στο θέμα της αποταμίευσης. Η ιδιωτική αποταμίευση είναι πάρα πολύ χαμηλή και λόγω αυτού οι απαιτούμενες επενδύσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν είτε με εξωτερικά δάνεια κλπ», σημείωσε, λέγοντας πως τα τελευταία 10 χρόνια στην χώρα γίνεται αποεπένδυση.

διαβάστε: Στ. Κωνσταντάς: Απαραίτητες οι συμπράξεις για την στήριξη συντάξεων και αποταμίευσης

επίσης: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Παραμένουμε ανασφάλιστοι αλλά υπάρχουν τάσεις αύξησης για ασφάλιση Υγείας

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

135 χρόνια η Εθνική Ασφαλιστική γράφει τη μεγάλη ιστορία της

Σε μια ξεχωριστή βραδιά τιμήθηκαν οι άνθρωποι που διαμορφώνουν το μέλλον της εταιρείας

19th Insurance Conference: Η ασφαλιστική αγορά μπροστά σε μια νέα εποχή μετασχηματισμού

Από τις εφαρμογές της ΤΝ στην παραγωγικότητα και στη διαχείριση κινδύνου, μέχρι το bancassurance, τη διαμεσολάβηση και τη νέα κανονιστική πραγματικότητα, το συνέδριο λειτούργησε ως καθρέφτης ενός κλάδου σε φάση βαθιάς ανασύνταξης

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Περισσότερη ασφάλιση, περισσότερη πρόληψη, στενότερη συνεργασία: Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 2ο NatCat Summit

Δ. Μαζαράκης και Απ. Αϊλαμάκης έθεσαν ως κεντρικό ζήτημα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της χώρας, με αξιοποίηση και της τεχνολογίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Χορηγός της συμμετοχής «Flandy»-Στεφανή στο 70ό Ράλλυ Ακρόπολις!

Όπως επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία στηρίζει ενεργά δράσεις που προάγουν το πνεύμα της προσπάθειας, των υψηλών επιδόσεων και της αριστείας

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Σάββατο 4 Ιουλίου η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία του ΕΕΑ

Από τις 09:00 έως τις 14:00 στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, με δωρεάν χώρο στάθμευσης

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 7: «αν ήξερες!» πόσο εκτεθειμένος είσαι ψηφιακά

Ο Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risks Advisor της Cromar Insurance Brokers Ltd, εξηγεί μεταξύ άλλων τι πραγματικά ασφαλίζεται σε ένα cyber συμβόλαιο

Η Groupama Ασφαλιστική ανανεώνει με ακόμη υψηλότερς επιδόσεις την πιστοποίηση ETHOS Platinum

Οι αρχές ESG ενσωματώνονται απόλυτα στη λήψη αποφάσεων και στη δημιουργία διαχρονικής αξίας για τους ασφαλισμένους, τους (συν)εργαζομένους και την κοινωνία

ΕΑΕΕ και ΔΕΕΙΑ σε εκδήλωση των Lloyd’s στο Λονδίνο

Παρεμβάσεις που ανέδειξαν τις προοπτικές της οικονομίας και του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου