Tι θα επέφερε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης covid-19 στους (αντ)ασφαλιστές;

Αναταραχή στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο θα προκαλούσε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας Covid-19, δημιουργώντας μια ακόμη σημαντική επίπτωση στις κεφαλαιακές βάσεις των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών. Και αυτό διότι θα αυξανόταν τόσο η αστάθεια της επενδυτικής αγοράς όσο και οι ασφαλισμένες ζημίες.

Η S&P Global Ratings προειδοποιεί πως ακόμη και χωρίς ένα δεύτερο κύμα, η covid-19 αναμένεται να «διαβρώσει» περαιτέρω τις αποταμιεύσεις, καθώς διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, και ενώ οι απώλειες στις χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζονται.

Ωστόσο, καθώς οι παγκόσμιες αξιολογήσεις των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών παρέμειναν σχετικά σταθερές εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, η S&P προειδοποιεί ότι η κεφαλαιακή δύναμη που βοήθησε τους (αντ)ασφαλιστές να αποτρέψουν τις υποβαθμίσεις ενδέχεται να περιοριστεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. «Ο κίνδυνος απώλειας της αξίας των επενδυμένων assets των ασφαλιστών, υπερτερεί του κινδύνου αύξησης των απαιτήσεων, ιδίως για τους ασφαλιστές ζωής και για εκείνους με περιορισμένα κεφαλαιακά αποθέματα», εξήγησε ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Dennis Sugrue.

«Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα COVID-19 που θα επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη ή θα επέφερε νέο lockdown, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, να εμβαθύνει την ύφεση και να αυξήσει τις απώλειες assets και τις ασφαλιστικές απαιτήσεις», πρόσθεσε ο Sugrue.

Kαθώς τα κεφαλαιακά αποθέματα των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών μειώνονται, αυξάνεται η ανάγκη προστασίας τους.

Χωρίς τα ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα, που απολάμβαναν μέχρι πολύ πρόσφατα, οι (αντ)ασφαλιστές παγκοσμίως θα μπορούσαν να στραφούν σε νέες μορφές κεφαλαίου που θα τους βοηθήσουν να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και δύναμη, με την αντασφάλιση και τα ILS να αποτελούν δύο μορφές που μπορεί να έχουν αξία. Η απειλή ενός δεύτερου κύματος Covid-19 είχε ως αποτέλεσμα να «χαμηλώσουν» οι προσδοκίες της S&P όσον αφορά την ανάπτυξη των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών το 2020.

Αλλά, εάν η Covid-19 μπορεί να ελεγχθεί, τότε η πρόβλεψη για ανάκαμψη δεν είναι μακρινή. Η S&P εξηγεί: «Ωστόσο, για πολλούς κλάδους, αναμένουμε αύξηση κερδών κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022. Αυτό διότι αναμένουμε ότι η τιμολόγηση, θα συνεχίσει να βελτιώνεται και η ζήτηση θα παραμείνει σταθερή. Τα κεφαλαιακά διαθέσιμα για την πλειονότητα των ασφαλιστών εξάλλου παραμένουν αρκετά υγιή, ιδίως στη Βόρεια Αμερική και στην ευρύτερη περιοχή EMEA».

Με πληροφορίες από businessinsurance.com και artemis.bm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*