Έρχεται στις 15/11 το κλιμάκιο της τρόικας

Για άλλη μία φορά το κλιμάκιο της τρόικας επισκέπτεται την Αθήνα με στόχο να θέσει στο «μικροσκόπιο» του τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας,  προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στο τέλος Δεκεμβρίου αλλά και να συνταχθούν οι εκθέσεις σχετικά με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου και τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν τόσο την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού – εστιάζοντας στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- όσο και τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει, συν τοις άλλοις, να έχει ενσωματώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα της περιόδου 2006- 2009 θα ανακοινώσει η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου, κλιμάκιο της οποίας πραγματοποίησε ήδη ελέγχους στην Ελλάδα. Ειδικά για το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ -έναντι 13,8% της πρόβλεψης του προσχεδίου-, καθώς θα έχουν προστεθεί σε αυτό τα ελλείμματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δυσχεραίνει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και για τα έτη 2010- 2011, με ενδεχόμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, να απαιτηθεί η δέσμη πρόσθετων μέτρων για τον νέο προϋπολογισμό.