Ανοίγουν νέα μέτωπα ανταγωνισμού

Οι ασφαλιστές περιμένουν σημαντικές αλλαγές και δε το κρύβουν. Μιλούν για νέες καταστάσεις που έρχονται στην αγορά και δεν αφορούν αμιγώς τις εργασίες τους και το που θα κατευθυνθούν, αλλά και τα οικονομικά και τα διοικητικά τους θέματα και τον ανταγωνισμό. Μιλούν για «αόρατες» προς το παρόν  ανατροπές που φέρνει ο ανταγωνισμός, και οι οποίες θα αποκαλυφθούν  τα επόμενα χρόνια παίρνοντας μερίδια εργασιών από τις εταιρείες. Μιλούν για πολλά. 

Και πράγματι είναι πολλά αυτά που σιγά -σιγά αρχίζουν να ξεδιπλώνονται ως συνέπεια της προόδου της αγοράς, η οποία πλέον δεν έχει περιθώρια αδιαφάνειας, δεν επιτρέπει πλέον «παιχνίδια» και κυρίως δε συγχωρεί παρασπονδίες.
Είναι περίοδος σοβαρότητας που απαιτεί  προσήλωση στην εργασία, συγκεκριμενοποίηση των στόχων και σοβαρές προσπάθειες από κάθε κατεύθυνση. 

Η αγορά ωρίμασε θέλοντας και μη. Αναμενόμενο ότι  επωμίσθηκε και τα λάθη των συντελεστών της. Πλήρωσε -και πληρώνει-  ακριβά το τίμημα των αφερέγγυων εταιρειών. Πλήρωσε και πληρώνει το αργό ξεκαθάρισμα της αφερεγγυότητας. Πλήρωσε για το έλλειμμα ενημέρωσης των καταναλωτών. Πλήρωσε το πλαίσιο σύναψης συμφωνιών με τα νοσοκομεία. Ακόμα, πληρώνει, και το θέμα της δυσδιακριτότητας στα συμβόλαια στην οποία ετοιμάζεται να παρέμβει και η γενική γραμματεία καταναλωτών. 

Και φυσικά σε εξέλιξη βρίσκεται και το τίμημα των συνεργασιών όπως δομήθηκαν μέχρι σήμερα από τις εταιρείες και τους «δορυφόρους» συνεργάτες τους. Αυτά είναι μερικά από όσα ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει -και συνεχίζει-  και σίγουρα αποτελούν  ένα μικρό δείγμα της υφιστάμενης κατάστασης. Όταν όλα αυτά θα κλείσουν και θα περάσουν στο παρελθόν τότε οι εταιρείες θα αρχίσουν να εισπράττουν οφέλη αντίστοιχα αυτών που προσφέρουν. Βέβαια αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο που φτάνει στην τελευταία του σελίδα. 

Ωστόσο υπάρχουν όμως και άλλα θέματα σημαντικότερα που οι άνθρωποι των εταιρειών οφείλουν να δώσουν προσοχή και κυρίως να δουν μακριά. Αυτά αφορούν τις «μεταλλάξεις» των δεδομένων όπως για παράδειγμα τις υφιστάμενες σχέσεις των ασφαλιστικών με τις τράπεζες

Ήδη κάποιοι ανησυχούν και σκέπτονται ότι στον τομέα των συντάξεων που οι ασφαλιστικές αναμένουν να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης θα δραστηριοποιηθούν δυναμικά και οι τράπεζες. Μάλιστα, λόγω της άσκησης της εποπτείας από την ΤτΕ οι συνθήκες είναι πιο φιλικές για τον τραπεζικό τομέα να αναπτυχθεί στον τομέα προώθησης συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Και αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές αλλά (ίσως;) και με ένα βαθμό αυτονομίας που θα σημάνει πολλά. Μήπως οι ασφαλιστικές οφείλουν να σπεύσουν;