100% ασφάλεια δεν υπάρχει…

της Ελενας Ερμείδου

Οι αδυναμίες πολλαπλασιάστηκαν. Οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν όλες τις τεχνικές εκμεταλλευόμενες των covid. Οσο πάμε σε μία κανονικότητα τα ποσοστά των κυβερνοεπιθέσεων ενδεχομένως να πέσουν.

100% ασφάλεια δεν υπάρχει έναντι των χτυπημάτων για αυτό υπάρχει και το cyber insurance αναφέρθηκε στο 13ο Insurance Conference,  ωστόσο διαφέρουν οι κατηγορίες των πελατών ως προς την υιοθέτηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Αρκετοί εξ αυτών θεωρούν το προϊόν πολυτέλεια. Υπάρχει και η άλλη η κατηγορία, οι πελάτες που δεν το είχαν, κατανόησαν την ουσία του προϊόντος το οποίο προσφέρει διαχείριση έναντι σημαντικών θεμάτων όπως είναι η φήμη της εταιρείας για παράδειγμα. Οι πελάτες αυτοί δεν διαπραγματεύονται την τιμή του προγράμματος.

Η αποκρυπτογράφηση αρχείων (ransomware) είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος κυβερνοεγκλήματος. Οι χάκερς χτυπάνε – κλείνουν αρχεία – στοχεύουν να επιφέρουν ζημιές στις εταιρείες και μετά ζητάνε λύτρα – ή υπάρχουν και αυτοί οι εγκληματίες που ενδιαφέρονται να κάνουν μόνο μία ζημιά, και όχι να ζητήσουν λύτρα.

Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος στην περίπτωση αυτή να ξέρεις που και τι έχουν χτυπήσει οι χάκερς, ακόμα και για τα συστήμα που έχει τοποθετήσει ο οργανισμός για να αποφύγει το  χτύπημα. Ενδεχομένως οι χάκερς να χτυπήσουν και το backup σύστημα. Είναι υπερβολικό αλλά υπάρχουν τέτοια περιστατικά.