Σφίγγουν τα λουριά οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, προβληματισμένοι με τις συνθήκες της κερδοφορίας, οι ασφαλιστές παίρνουν αποφάσεις. Σφίγγουν τα λουριά στο underwriting, γίνονται πιο επιλεκτικοί στις κατηγορίες και την ποιότητα του ρίσκου που παίρνουν.

Οι επιχειρηματικοί κλάδοι που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και προκάλεσαν, προκαλώντας σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία λόγω του Covid-19 είναι ο κλάδος της ψυχαγωγίας, της λιανικής, της ξενοδοχείας και των μεταφορών. Οι ανησυχίες σχετικά με το Brexit έχουν υποδαυλιστεί.

Χτες

Μέχρι χτες αναφέρει σε μελέτη της η ΑΟΝ, το πλήθος των αξιώσεων μπορούσε να προβλεφθεί στους περισσότερους τομείς των επιχειρήσεων, καθώς το οικονομικό περιβάλλον ήταν σταθερό και επιχειρηματικές πρακτικές καθιερωμένες.  Η έλευση των νέων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου και του cyber και ορισμένων άλλων, κυρίως κινδύνων που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές προκάλεσαν αστάθεια στο περιβάλλον και μεταβλητότητα στην ζήτηση καθώς στο κόστος των αξιώσεων.

Σήμερα

Ορισμένες από τις γραμμές παραγωγής που μπορεί να προβλεφθούν, όπως οι ευθύνες εργοδοτών, οι αποζημιώσεις εργαζομένων μειώθηκαν ωστόσο ο κόσμος μετακινήθηκε στο μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας.

Σήμερα οι ασφαλιστές επικεντρώνονται στην μείωση των ανοικτών αυτών εγγραφών,  ταυτόχρονα προσπαθούν να ανταποκριθούν στο πρώτο κύμα των απαιτήσεων έναντι του Covid-19 που σχετίζονται  με τα ταξίδια, με τις διακοπές των επιχειρηματικών λειτουργιών και με τις κατηγορίες περιουσίας.

Αύριο

Ο κόσμος σχεδιάζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή του στις θεμελιώσεις πτυχές του εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι αξιώσεις στον κυβερνοχώρο θα αυξηθούν καθώς συνεχίζεται η εργασία εξ’ αποστάσεως. Οι ευθύνες θα επηρεαστούν εάν κάνει και πάλι την εμφάνιση του ο κορωνοϊός. Κάποιες χρηματοοικονομικές γραμμές θα επαναδραστηριοποιηθούν καθώς οι μέτοχοι και άλλοι θέτουν ερωτήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, λαμβάνοντας σήμα από τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων. Τα δικαστήρια επίσης μπαίνουν στο παιχνίδι καθώς θα δημιουργηθεί η ανάγκη επίλυσης δικαστικών διαφορών.  Καθώς ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να ξεδιπλώνεται, οι αξιώσεις εμπορικών πιστώσεων θα αυξάνονται. Οι αφερεγγυότητες αναμένεται να αυξηθούν κατά 20-30% ανά βασικό σενάριο.

Κάποια είδη αξιώσεων θα είναι προσωρινά και κάποια άλλα θα αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ζωής και της νέας πραγματικότητας.