Σκληρές αποφάσεις καλείται να λάβει το Επικουρικό Κεφάλαιο

Τον περιορισμό του πεδίου αποζημιώσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου σκέφτεται να προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στην κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την επόμενη Τετάρτη που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα συζητηθεί το θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου με την προοπτική λήψης απόφασης που θα προβλέπει την αποστολή στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς πρότασης με την οποία θα ζητείται το Επικουρικό Κεφάλαιο να αποζημιώνει μόνο ζημιές από ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα και όχι τις ακάλυπτες ζημιές που αφήνουν εταιρείες των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί. 

Η πρόταση εξετάζεται από την Ένωση μετά από την πρώτη άρνηση για τη δανειοδότησή του που “εισέπραξε” το Επικουρικό από τρεις μεγάλες ξένες τράπεζες, εκ των οποίων οι δύο ήταν ευρωπαϊκές και η μία αμερικανική. 

Πλέον ο φορέας “ανοίγει” διάλογο με ελληνικές τράπεζες μεταξύ των οποίων είναι η Εθνική, η EFG Eurobank και η Alpha, προκειμένου να καταλήξει, αν τα καταφέρει, στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου. 

Το άνοιγμα του Επικουρικού με στοιχεία 31.12.09 διαμορφώνεται στα 605 εκατ. ευρώ και όπως εκτιμάται έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ενδεχόμενων για την επόμενη μέρα του Επικουρικού, που θα συζητήσει η Ένωση την επόμενη εβδομάδα είναι: 

1. Να συνεχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις για εταιρείες των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί, αλλά το πλαφόν δεν θα ξεπερνά τα 100.000 ευρώ ανά ζημιά

2. Να αλλάξει το καθεστώς εκκαθάρισης των ασφαλιστικών

3. Να αυξηθεί η εισφορά που καταβάλλεται υπέρ του Επικουρικού

4. Να θεσμοθετηθεί η αντικειμενικοποίηση των ζημιών, υλικών και σωματικών

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ασφαλιστές φαίνεται πως είναι θετικοί ως προς τον περιορισμό του πεδίου αποζημίωσης του Επικουρικού, επικαλούμενοι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι αντίστοιχοι φορείς καλύπτουν ζημιές μόνο από ανασφάλιστα και άγνωστα οχήματα.