Οι εταιρείες αυτές δεν αλλάζουν…

Η οικονομική κρίση μπορεί να έπληξε (και) την ασφαλιστική αγορά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η ανάπτυξη των εταιρειών σταμάτησε. Αντίθετα οι εταιρείες συνεχίζουν να προχωρούν, η καθεμία με τις δικές της δυνάμεις και βάσει αυτών που κατά το παρελθόν είχαν «χτίσει».

Και γιατί το λέμε αυτό;  Διότι υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλιστικών που «τρέχουν» με εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στα οικονομικά τους στοιχεία και δε χωρούν αμφισβήτηση. Μέχρι και  εταιρείες που εμφάνισαν κάμψη κατά το προηγούμενο διάστημα τώρα, δείχνουν να ανακτούν δυνάμεις και να μπαίνουν σε άλλη τροχιά. Οι ελπίδες είναι πολλές και κυρίως δεν είναι αβάσιμες. 

Το iw μιλώντας με εκπροσώπους τέτοιων  περιπτώσεων, που οι «επιτυχίες» τους δεν είναι κρυφές και έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας οπότε και δεν αποτελούν απλές εντυπώσεις ή ενδείξεις, διαπιστώνει το εξής: Στην πρόοδο υπάρχουν κοινά σημεία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών που τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα είναι ότι  δεν κάμπτονται στις δυσκολίες των τελευταίων ετών. 

Αντίθετα βάζουν υψηλούς στόχους. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι πουλάνε ένα «προϊόν της εποχής» υπό την έννοια ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι σώφρονες δυνητικοί πελάτες επιζητούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια. 

Επίσης, στηρίζονται στους συνεργάτες τους, και δεν προχωρούν σε βίαιες κινήσεις αλλαγής των συσχετισμών του ανθρώπινου δυναμικού τους καθώς αυτό προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στις πωλήσεις. Ακόμα, σημαντικό κοινό στοιχείο είναι ότι δημιουργούν νέα προϊόντα που «τραβάνε» πελάτες, ενώ προχωρούν σε προσαρμογή των σχεδίων τους με βάση (και) την τιμή. 

Οι «κοινές» πρακτικές που εντοπίζονται δε σταματούν στις προηγούμενες αναφορές αλλά επεκτείνονται και στην πολιτική διαχείρισης του λειτουργικού κόστους τους, στην διαμόρφωση των στρατηγικών, στις συνεργασίες που αναπτύσσουν και πολλά άλλα.

Στην αντίθετη πλευρά,  υπάρχουν εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες οι οποίες όμως δεν είναι άμοιρες της τακτικής που οι διοικήσεις τους ή οι ιδιοκτήτες τους εφάρμοσαν επί σειρά ετών. Οι περιπτώσεις αυτές φέρουν το βάρος του παρελθόντος και συνεχίζουν να βαδίζουν στην πεπατημένη. 

Αξιοποιούν τα προγράμματα διάσωσης που ανά καιρούς δίδονται στην αγορά από την Εποπτική Αρχή υπό μορφή «τελευταίας ευκαιρίας», παρέχουν φθηνά ασφάλιστρα που σαφώς είναι υποτιμολογημένα –λέει η αγορά-, συνεχίζουν να παίρνουν ασφάλιστρα από διάφορες πηγές και επίσης συνεχίζουν να καθυστερούν και τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους ασφαλισμένους. 

Παρά το γεγονός ότι βλέπουν τους ανταγωνιστές να προχωρούν και να εξελίσσονται και να χρησιμοποιούν τακτικές προόδου, αδυνατούν ακόμα και να αντιγράψουν αυτές τις συμπεριφορές. Οι εταιρείες αυτές δεν αλλάζουν…