Αμοιβαία – Unit Linked: Υψηλές αποδόσεις από αναδυόμενες αγορές και δολάριο

Οι κάτοχοι συμβολαίων Unit Linked, καθώς και οι απλοί επενδυτές που είχαν προνοήσει και είχαν συμπεριλάβει στα χαρτοφυλάκιά τους αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, σημείωσαν κατά κανόνα σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους.

Αποδόσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 40%, την περίοδο 1/1 – 30/9/2010. Το ίδιο διάστημα, κερδισμένα επίσης βγήκαν – σε μικρότερο βαθμό – και τα αμοιβαία που επενδύουν σε δολάριο (εκμεταλλευόμενα την πορεία του αμερικανικού νομίσματος).

Στην περίπτωση των Unit Linked, υπάρχουν βέβαια διαφοροποιήσεις μεταξύ των προγραμμάτων που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Βασικό χαρακτηριστικό τους πάντως – μεταξύ άλλων -, είναι η ευελιξία στις επενδυτικές επιλογές που έχουν οι κάτοχοι των συμβολαίων. Ο χαρακτήρας τους επίσης ταιριάζει περισσότερο με τη λογική του «μαραθώνιου» και όχι του αγώνα ταχύτητας. Εντούτοις, τα Unit Linked, δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κάποιος τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά.

Στην περίπτωση των αναδυόμενων αγορών, οι περισσότερο αναλυτές συμφωνούν, ότι οι θετικές προοπτικές παραμένουν, τουλάχιστον σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές.

Κάθε επίτευγμα έχει βέβαια και το τίμημά του, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις των αμοιβαίων που πρώτευσαν σε απόδοση από την αρχή του έτους, ο κίνδυνος είναι υψηλός και η επόμενη … ημέρα, δεν είναι απαραίτητο να μοιάζει με την … προηγούμενη. Όσοι επιθυμούν να κάνουν τέτοιου είδους επιλογές και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αγορές, θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι, να έχουν γνώση, να παρακολουθούν τις αγορές και να είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν για ένα μέρος των κεφαλαίων τους.

Πάντως, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται, ότι στα αμοιβαία πάντα υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους των αγορών.

Στις κορυφαίες θέσεις των αποδόσεων βρέθηκαν τα αμοιβαία της Eurobank ΕFG FMC –LUX που επενδύουν κυρίως στη τουρκική αγορά με αποδόσεις που κινήθηκαν ή ξεπέρασαν το 40% το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Ακολούθησε το Πειραιώς Balkan Fund Μετοχικό Εξωτερικού με 22,47%, το Alpha Fund of Funds Cosmos Stars BRIC Μετοχικό Εξωτερικού με 20,61% και το Alico Ομολογιών Εξωτερικού Δολαριακό με 15,15%.