«Τελευταία» στη λίστα για τη διαφάνεια στην Ευρώπη των 27 η Ελλάδα

Επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδας σε θέματα διαφθοράς σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) 2010, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, και ο διευθυντής Άρις Συγγρός.

Έτσι η χώρα μας κατέχει την 78η θέση με 3,5 βαθμούς, σε σύνολο 178 χωρών, ενώ βρίσκεται πλέον μόνη της στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “27”, καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία πέτυχαν οριακά χειρότερες βαθμολογίες, αλλά συγκριτικά με τη χώρα μας καλύτερες. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, κάτω και από την Τουρκία (4,4 βαθμοί), η οποία παραμένει βαθμολογικά σταθερή.

Η Ελλάδα από την 57η θέση που βρίσκονταν το 2008 με 4,7 βαθμούς, έπεσε το 2009 στην 71η θέση με 3,8 βαθμούς και στην 78η το 2010 με 3,5 βαθμούς.

Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως η ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, είδαν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς να αποδυναμώνεται, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Διεθνής Διαφάνεια (TI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τα μέλη της G20, της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, με τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. 

Η Ουγκέτ Λαμπέλ, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας εξήρε τις προσπάθειες της Ομάδας των 20 για τις “ισχυρές δεσμεύσεις στη διαφάνεια και την ακεραιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ”.  ”Αλλά η ίδια η διαδικασία της μεταρρύθμισης πρέπει να επιταχυνθεί”, είπε η Λαμπέλ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση της λίστας μετά τη φετινή δημοσιονομική κρίση από την 71η θέση που ήταν πέρυσι, με τη χώρα να έχει δείκτη προσδιορισμού της διαφθοράς στους οργανισμούς, όμοιους με την Κίνα, το Λεσότο και την Κολομβία.