Τα ελληνικά ομόλογα «τραβούν» προς τα κάτω τα κεφάλαια του κλάδου

Σημαντική είναι η επίπτωση της υποτίμησης των ελληνικών ομολόγων, που εμφανίζονται να έχουν στην κυριολεξία απομειώσει τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου σε ποσοστό άνω του 30%. 

Αυτό προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, που δημοσίευσαν οι εταιρείες για εποπτικούς λόγους και οι οποίες εμφανίζουν τα ίδια κεφάλαια του κλάδου να έχουν υποστεί καθίζηση από το 1,8 δις ευρώ σε 1,2 δις ευρώ στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2010.

Η επίπτωση αυτή είναι αποτέλεσμα του τρόπου αποτίμησης των κρατικών τίτλων, τους οποίους αρκετές εταιρείες έχουν εγγράψει στις καταστάσεις του εξαμήνου με βάση την τιμή κτήσης, ενώ άλλες εταιρείες με βάση την τρέχουσα τιμή, με συνέπεια τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται δραματικά μειωμένα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τα ίδια κεφάλαια της οποίας εμφανίζονται να έχουν μειωθεί στα 11,8 εκατ. ευρώ από 197,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς στις λογιστικές καταστάσεις που έχει δημοσιεύσει έχει αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της με βάση τις τρέχουσες τιμές, εγγράφοντας όλη τη ζημιά τόσο στα αποτελέσματα όσο και στα εποπτικά κεφάλαια. 

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της ING Ζωής, της Εμπορικής Ζωής, αλλά και της Axa Ασφαλιστικής, που εμφανίζουν δραματική πτώση των ιδίων κεφαλαίων τους.  

Η πραγματική εικόνα για τα ίδια κεφάλαια του κλάδου θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη δυνατότητα για την αποτίμηση των κρατικών τίτλων με βάση την τιμή κτήσης των ομολόγων μείον την αξία που έχει αποσβεστεί, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο αποτύπωσης των λογιστικών καταστάσεων. 

Το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των εταιρειών δεν δημοσιεύει καταστάσεις με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, που επιτρέπουν το διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου των ομολόγων σε  επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με τίτλους που διακρατούνται έως τη λήξη και σε εμπορικό χαρτοφυλάκιο, επηρεάζει και την εικόνα του κλάδου και δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φερεγγυότητα του κλάδου.