QIS 5: Σε πλήρη εξέλιξη εργασίες συμπλήρωσης των φύλλων εργασίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών για τη μετάβαση στη νέα εποχή της οδηγίας Solvency II, με τη συμπλήρωση πέραν των άλλων, των φύλλων εργασίας που αφορούν στην QIS 5.

Κομβικό γεγονός σχετικά με την αναγκαιότητα και τη σωστή συμπλήρωση των αρχείων, αποτέλεσε η ημερίδα εργασίας  (workshop), που πραγματοποιήθηκε για αυτό το λόγο πρόσφατα στην Αθήνα από την Υποεπιτροπή Solvency II και Ελέγχου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε συνεργασία με την CEA.

Ενδεικτικό στοιχείο του ενδιαφέροντος ήταν ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 180 εκπρόσωποι της αγοράς.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ε.Α.Ε.Ε. και ο κ. Ιωάννης Βασιλάτος , Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Solvency II και Ελέγχου της Ε.Α.Ε.Ε. Την  Επ.Ε.Ι.Α εκπροσώπησε ο κ. Ν. Τσαγάκης όπου για ακόμα μια φορά τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της ασφαλιστικής αγοράς στην Πέμπτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων για το Solvency II , επεξηγώντας τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής. 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Β. Hugonin με την σειρά του ανέλυσε τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος της Πέμπτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων και επιβεβαίωσε την δέσμευση της Κομισιόν για την επιτυχή ολοκλήρωση της Οδηγίας Solvency II. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας εργασίας αναλύθηκαν διεξοδικά οι τεχνικές προδιαγραφές της Πέμπτης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων για το Solvency II, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον υπολογισμό του Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) και του Ελάχιστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR).