Σε «ελεύθερη» πτώση τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η κερδοφορία του ασφαλιστικού κλάδου το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας κυρίως των ζημιών που κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και των αυξημένων προβλέψεων για εκκρεμείς ζημίες, που υποχρεώθηκε να κάνει ο κλάδος.

Αν και η ζημία από την αποτίμηση των κρατικών τίτλων περιορίζεται στο αποτέλεσμα και δεν επηρεάζει τα εποπτικά κεφάλαια, είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσιεύονται για εποπτικούς σκοπούς, τα κέρδη για το σύνολο των 56 εταιρειών περιορίστηκαν στα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν υποστεί σημαντική πτώση είναι μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η Εθνική Ασφαλιστική, με ζημιές 32,3 εκατ. ευρώ, η Αγροτική Ασφαλιστική με ζημιές 3,8 εκατ. ευρώ, η Axa Ασφαλιστική με ζημιές 35,4 εκατ. ευρώ, η Εμπορική Ζωής με 26,1 εκατ. ευρώ και η Πρώτη Ασφαλιστική με 4,8 εκατ. ευρώ

Στον αντίποδα βρίσκονται εταιρείες όπως η Alico και η Allianz, που καταγράφουν σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, στα 14,9 εκατ. ευρώ και 10,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά και ο όμιλος της Efg Eurolife, που εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθεροποίηση στα 22,1 εκατ. ευρώ των κερδών του στον κλάδο ζωής και διπλασιασμό σχεδόν στα 11,9 εκατ. ευρώ της κερδοφορίας του στον κλάδο γενικών, μετά και την απορρόφηση της Activa Ασφαλιστικής.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και ο όμιλος της Interamerican, περιορίζοντας τις ζημίες του κλάδου ζωής και καταγράφοντας σημαντική αύξηση των τριών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των γενικών ασφαλειών, τον κλάδο υγείας και τον κλάδο βοήθειας, συνολικά στα 7,6 εκατ. ευρώ. Επιστροφή στην κερδοφορία σημειώνει επίσης και η γαλλική Groupama Φοίνιξ, ενώ σταθερή βελτίωση καταγράφει και ο ιταλικός όμιλος της Generali μέσω των δύο εταιρειών δραστηριοποιείται και οι οποίες πρόσφατα συγχωνεύθηκαν.

Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών, αντοχή στην οικονομική κρίση εμφανίζουν οι εταιρείες Ατλαντική Ενωση, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Πίστη και Υδρόγειος, ενώ ο όμιλος της International Life, που κατά τη διάρκεια του έτους απορρόφησε τη Universal Life και την ING Γενικών, εμφανίζει οριακά θετικό αποτέλεσμα.

O ολλανδικός όμιλος της ING, που έχει περιορίσει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα στα αποταμιευτικά προγράμματα, εμφανίζεται να έχει παράλληλα μειώσει και τις ζημίες του, ενώ διπλασιασμό της κερδοφορίας του πέτυχε ο όμιλος της γερμανικής Ergo, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Victoria.