Γ. Παπακωνσταντίνου: «Περιορισμένες οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010»

Σχετικώς καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων, κοινωνικώς επαχθών μέτρων, λόγω της πιθανολογούμενης αναθεώρησης προς τα άνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας, εμφανίστηκε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωσταντίνου, όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Ecofin.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Eurogroup συζητήθηκε η κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σημείωσε το θετικό κλίμα που αντιμετώπισε τόσο από τους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι από κοινού χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. «Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τις αγορές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας και το ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (3,75%) με το οποίο πωλήθηκαν σήμερα ελληνικοί τίτλοι.

Ως προς το ενδεχόμενο της προς τα άνω αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως, ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες. Δήλωσε, ακόμη, ότι το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών, των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου.

Ο υπουργός οικονομίας εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδος ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ

Ωστόσο, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή των Ελλήνων. Κύριος στόχος μας, είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός οικονομικών προέβλεψε στη συνέχεια ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου, συνέχισε ο υπουργός, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. 

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, παράλληλα, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.