Στον «αστερισμό» των τραπεζικών εξελίξεων οι ασφαλιστικές

Στον αστερισμό των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο κινείται ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιρειών, που τηρεί στάση αναμονής ενόψει των κινήσεων για συγχωνεύσεις και συνεργασίες στους μητρικούς ομίλους. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται και στη χώρα μας ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και εκδηλώνονται μέσα από τις κινήσεις διαχωρισμού των ασφαλιστικών και των τραπεζικών δραστηριοτήτων, που ακολούθησαν μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ως αποτέλεσμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, που έπληξε κυρίως τις τράπεζες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το σύνθημα απόσχισης έδωσε ο γερμανικός όμιλος της Allianz, προχωρώντας στο τέλος του 2008 στην πώληση της Dresdner Bank. Ακολούθησε η απόφαση του ολλανδικού ομίλου της ING, για το διαχωρισμό της ασφαλιστικής δραστηριότητας από την τραπεζική και την πώληση της πρώτης, ενώ σε ανάλογες κινήσεις μικρότερης έστω εμβέλειας προχώρησαν όμιλοι όπως η αυστριακή Erste και η  ουγγρική OTP. 

Οι κινήσεις αυτές που επιβλήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με την ισχυρή παρότρυνση των κρατικών αρχών είχε ως στόχο την αναδιάρθρωση των στοιχείων του ενεργητικού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων που επλήγησαν από την κρίση, αλλά και την απελευθέρωση κεφαλαίων. Οι εξελίξεις επανέφεραν τη συζήτηση για το μέλλον ασφαλιστικού και τραπεζικού τομέα, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις σχέσεις των δύο βασικών πυλώνων του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο προβληματισμός ωστόσο για το μέλλον των τραπεζών και των θυγατρικών τους ασφαλιστικών εταιρειών δεν εξαντλείται στα προβλήματα που κληροδότησε η χρηματοοικονομική κρίση. Αντίθετα κορυφώνεται ενόψει των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων, που προκαλεί η έλευση της Solvency II, αλλά και η Βασιλεία III και πολλοί είναι εκείνοι πού διατυπώνουν την άποψη ότι το μέλλον των τραπεζοασφαλειών με τη μορφή της μετοχικής αλληλεξάρτησης των δύο κλάδων, ή ακόμη και τη μορφή των joint venture συνεργασιών, εξαντλεί τη δυναμική του. 

Ο συζητούμενος διαχωρισμός των δύο δραστηριοτήτων θα κριθεί ενόψει των αναγκών που θα δημιουργήσει η Solvency II, αλλά και η Βασιλεία III και παρά το γεγονός ότι όλα συνηγορούν υπέρ μιας πιο ξεκάθαρης μετοχικής σχέσης, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ισχυρή συμπληρωματικότητα του τραπεζικού και του ασφαλιστικού δικτύου, θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις μελλοντικές αποφάσεις.

Από τον ευρύτερο προβληματισμό που διατυπώνεται σε διεθνές επίπεδο για το μέλλον του ασφαλιστικού και τραπεζικού τομέα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η χώρα μας. Τα σενάρια για την τύχη των εννέα ασφαλιστικών εταιρειών στις οποίες έχουν συμμετοχή οι έξι τραπεζικοί όμιλοι στη χώρα μας, ξαναμπαίνουν στο τραπέζι. Ζητούμενο όχι μόνο η απελευθέρωση κεφαλαίων, αλλά και η ενίσχυση των συνεργιών στο χώρο των τραπεζοασφαλειών, καθώς η δυνατότητα πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο εμφανίζεται ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στις συζητήσεις συνεργασιών. 

Η συζήτηση επανέρχεται έντονα με αφορμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ομίλων και στο επίκεντρο τίθεται το μέλλον της Αγροτικής Ασφαλιστικής ενόψει της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής τράπεζας. Η επισημοποίηση των κεφαλαιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ATEbank σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης, βάση της οποίας θα επανεξεταστούν και οι συμμετοχές του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, επαναφέρει τα σενάρια πώλησης μεριδίου της Αγροτικής Ασφαλιστικής. 

Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η διατήρηση της συμμετοχής του ομίλου στην ασφαλιστική δραστηριότητα, αλλά η προοπτική πώλησης μεριδίου μέσα από την οποία η τράπεζα θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια, δεν αφήνει αδιάφορο κανένα από τους μεγάλους παίκτες της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκρίνουν την επανεμφάνιση του γαλλικού στοιχείου και συγκεκριμένα της γαλλικής Groupama, που είχε πρωτοστατήσει πριν από δύο περίπου χρόνια κατά την πρώτη προσπάθεια πώλησης της εταιρείας.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα βρίσκεται η προοπτική συνεργασίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Interamerican, συζήτηση που κορυφώθηκε μέσα από το ενδιαφέρον και άλλων τραπεζικών ομίλων ενόψει και των επιλογών που θα προκριθούν για το μέλλον του Τ.Τ.

Παρά το γεγονός άλλωστε ότι η σημαντικότερη κίνηση απόσχισης των δύο κλάδων, που εκδηλώθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια, μέσα από την πρωτοβουλία πώλησης μεριδίου της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας, της Εθνικής Ασφαλιστικής αναβλήθηκε, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι το σενάριο αν και ατόνισε, ουδέποτε ματαιώθηκε. Η τύχη της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας θα εξαρτηθεί από τυχόν πρωτοβουλίες που θα πάρει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας στο εσωτερικό, καθώς τα σενάρια συμπόρευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κερδίζει το τελευταίο διάστημα έδαφος, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί η προοπτική συνεργασίας με άλλον εγχώριο τραπεζικό όμιλο.

Οι συζητήσεις για ενδεχόμενη σύγκλιση μεταξύ Eurobank και Alpha Bank, η ασφαλιστική δραστηριότητα των οποίων δεν χαρακτηρίζεται από βάρη ή κεφαλαιακές δεσμεύσεις ευνοεί και τη συνεργασία στον ασφαλιστικό τομέα, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που διατυπώνουν την άποψη ότι αυτή η προοπτική δεν αποτελεί απάντηση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζας.

Από το παιχνίδι των συνεργασιών δεν εξαιρείται και ο όμιλος της τράπεζας Πειραιώς, παρά την απόσυρση του ενδιαφέροντος για εξαγορά της Αγροτικής τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η 10ετής αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας που έχει συνάψει με τον ολλανδικό όμιλο της Ing για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων ζωής και αντίστοιχη συμφωνία με το γερμανικό όμιλο της Ergo για την πώληση προϊόντων γενικών ασφαλειών, δημιουργεί προβληματισμό για το μοντέλο συνεργασίας στον τραπεζικό τομέα που θα μπορούσε να αποδώσει και στον τομέα των ασφαλειών, αλλά η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στους επιμέρους όρους που περιλαμβάνουν οι εν λόγω συνεργασίες.