SSUCv3H4sIAAAAAAAACpxRy26DMBC8V+o/IJ+LBAQI9FeiHhZ7E6w4NvKjVRTl3+sHrlz11pt3djw7s/t4fakqsoDhlLxXj1D5mgvhjNVguZIebt52XKNkqEsEGbdKcxAluIClq4QbelA6IQL8jE1iLFhn0BTDzOqsRW2solcPtwWbgsWLl//Fz2ZPqa5yIzb9D98iZLeSBrglYhlK4v/6mR4fOShcUNJ78PYsXGsUCCnjKVHJ9csnvMUUOwkc46pI9akoiEA4FEqb5pTLS/FN2TUeIH+jykmr76VzIpTaYBFh+2eviRlfwRhPZxkvF+3PrW7FHKlsDLCrEuYvEcr20HXD3E5N14zHZpiGeSekw67c60Q72aDbhAKGYejPtv+cfJjavu/bcUiMcpmRw1m5Oh7ECLSIuCCrYeqWuj+OYz13Q1/P/WHoz+2ZHin4wz2/AQAA//8DAEPEtcLiAgAA

Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλεί σοβαρές βλάβες στα μάτια

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να επηρεάζει τα μάτια και την όραση με τρόπους που ήταν άγνωστοι μέχρι πρότινος. Μία νέα κλινική μελέτη αποκαλύπτει ότι η μόλυνση από αυτόν μπορεί να προκαλέσει ανατομικές βλάβες βαθιά μέσα στο μάτι, οι οποίες ίσως αποτελούν ένδειξη γενικότερης βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικά στον εγκέφαλο.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται σε ανθρώπους ανατομικές οφθαλμικές βλάβες σχετιζόμενες με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο είχαν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά σε ζώα. Αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν από άλλες κλινικές μελέτες, οι οφθαλμικές βλάβες που σχετίζονται με τον νέο ιό μπορεί να αποτελέσουν δείκτη για το αν κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να εκδηλώσουν και εγκεφαλικά προβλήματα εξαιτίας του, εκτιμούν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Instituto da Visão και την Οφθαλμολογική Κλινική του Unifesp (Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του São Paulo), στη Βραζιλία. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, εξέτασαν 12 επαγγελματίες Υγείας (έξι άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας 25 έως 69 ετών), οι οποίοι είχαν νοσήσει από το νέο ιό.  Όλοι είχαν εκδηλώσει πυρετό, αδυναμία και δύσπνοια. Οι 11 από αυτούς είχαν επίσης απώλεια όσφρησης (ανοσμία). Οι δύο χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο (όχι στην εντατική), ενώ οι εννέα ασθενείς ήταν γιατροί.

Σε χρονικό διάστημα 11 έως 33 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε λεπτομερή έλεγχο των ματιών τους με μια εξέταση που λέγεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Η εξέταση έγινε δύο φορές, σε δύο διαφορετικά μηχανήματα, για να βεβαιωθούν οι ερευνητές για τα ευρήματά της.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*