Έρχονται «ανατροπές» στον κλάδο υγείας

Γυρίζει σελίδα στον κλάδο Υγείας η ασφαλιστική αγορά, κάνοντας την ανατροπή με τη σταδιακή κατάργηση των ισόβιων προγραμμάτων και την αντικατάστασή τους με προϊόντα νέας γενιάς – ετησίως ανανεούμενα.
 
Πρόκειται για απόφαση που λαμβάνουν μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις γενικότερες ευρωπαϊκές τάσεις και στην Ελλάδα υπαγορεύθηκε και από την κρίση, που υποχρεώνει την ασφαλιστική αγορά να αναζητήσει νέους τρόπους συγκράτησης των εξόδων της.
 
Προγράμματα Υγείας ετησίως ανανεούμενα ήδη διατίθενται στην αγορά και όπως εκτιμούν παράγοντες αυτής, με την πάροδο των μηνών θα είναι περισσότερες οι εταιρείες που θα ακολουθήσουν ανάλογη στρατηγική.
 
Στους λόγους για τους οποίους οι ασφαλιστές περνούν σε νέα γενιά προγραμμάτων Υγείας αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε., κ. Γιώργος Κώτσαλος, μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times για την ασφαλιστική αγορά. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο κλάδος δεν έχει πλέον αντοχές να αναπτύσσεται στον τομέα της Υγείας με ζημιογόνα προϊόντα.
 
Μάλιστα, αφού υπογράμμισε ότι οι μέτοχοι δεν προτίθενται να διαθέσουν νέα κεφάλαια για τις εταιρείες τους, και ότι νέες επενδύσεις στη χώρα για τα επόμενα δύο χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξουν, τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις για να αναπτυχθούν. Όπως υποστήριξε, στον κλάδο λεφτά υπάρχουν, αρκεί οι εταιρείες να βελτιώσουν τα προγράμματά τους και να περιορίσουν τα κόστη τους.
 
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι στις ασφαλίσεις Υγείας καταγράφονται και άλλες, ίσως λιγότερο δυναμικές, προσπάθειες εταιρειών να περιορίσουν τις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι περιπτώσεις συμβολαίων που καθίστανται ισόβια μετά την πάροδο των δύο πρώτων ετών, όπως και άλλων που προβλέπουν την ετήσια αναπροσαρμογή της προβλεπόμενης απαλλαγής.
 
Οι άνεργοι και ο διάλογος
 
Στο μεταξύ, στο συνέδριο των Financial Times η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα των ανέργων. Η υπουργός επί της ουσίας υποστήριξε την ιδέα της ασφάλισης του άνεργου πληθυσμού, κάνοντας λόγο για ένα κόστος της τάξης των 3,5 με 5 ευρώ το μήνα.
 
Πρόκειται βέβαια για εκτίμηση η οποία προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα οποία μάλλον δεν ανέμεναν από την υπουργό να… στρώσει το έδαφος για την κυβέρνηση ώστε να ζητήσει από τον κλάδο να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του κόστους ασφάλισης των ανέργων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
 
Βέβαια, διατυπώνεται και η άποψη ότι η πρόταση της κ. Κατσέλη θα μπορούσε να αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξει και επίσημα ο διάλογος μεταξύ πολιτείας και ασφαλιστικής αγοράς, για τη συμβολή του κλάδου στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, και κυρίως για την εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.
 
Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε., Μίνος Μωυσής, έθεσε το θέμα της δυναμικότερης εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στην αγορά των συντάξεων ζητώντας από την κυβέρνηση τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων. Ανάλογες αναφορές έκανε και η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης, Μαργαρίτα Αντωνάκη, ενώ η εκπρόσωπος του CEIOPS, Flavia Mozarelle, αναφέρθηκε στον τρόπο εφαρμογής της Solvency II, τονίζοντας ότι επί της ουσίας η κατά τόπους εποπτικές αρχές θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τα κεφαλαιακά βάρη για τις εταιρείες, όπως και το χρόνο εφαρμογής του.