Σε ρυθμούς εξπρές το Εγγυητικό Κεφάλαιο

Για τις 25 Οκτωβρίου έχει οριστεί η γενική συνέλευση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, η οποία θα κληθεί να ορίσει και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής. Τα τέσσερα μέλη θα οριστούν καθ΄ υπόδειξη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενώ  πρόεδρος έχει τοποθετηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Κλεάνθης Παπανίκας.

Τα μέλη που θα συγκροτήσουν τη Διαχειριστική Επιτροπή θα πρέπει να είναι γνώστες του κλάδου ζωής και σύμφωνα με την Ένωση θα επιδιωχθεί να εκπροσωπηθούν εταιρείες ανάλογα και με το μερίδιο αγοράς τους. 

Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συγκρότηση του νέου φορέα είναι το ύψος της εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες και το οποίο σύμφωνα με το νόμο μπορεί να καθοριστεί σε ποσοστό έως 1,5% επί της συνολικής ετήσιας παραγωγής ακαθάριστων ασφαλίστρων. 

Τόσο το ακριβές ύψος της εισφοράς όσο και η παραγωγή επί της οποίας θα υπολογιστεί το ποσοστό αυτό, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέλη, στο βαθμό που το Εγγυητικό Κεφάλαιο δεν καλύπτει όλους τους κλάδους ζωής.

Η ταχεία σύστασή του φαίνεται πάντως να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την αναζήτηση λύσης στο θέμα των αποζημιώσεων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value όσο και για την αντιμετώπιση νέων ανακλήσεων που πιθανολογούνται μετά την αναστολή εργασιών της εταιρείας VDV Leben.