Σε εισπράξεις με όρια «περνά» η Εθνική Ασφαλιστική

Το ζωνάρι στα δίκτυα πωλήσεων έσφιξε το τελευταίο διάστημα η Εθνική Ασφαλιστική προκειμένου να περιορίσει τους χρόνους πληρωμών στον κλάδο Αυτοκινήτων, να εξυγιάνει τις συναλλακτικές σχέσεις με τους συνεργάτες και τους ασφαλισμένους της και βέβαια να ενισχύσει τη ρευστότητά της μειώνοντας δραστικά τα ασφάλιστρα που παραμένουν ανείσπρακτα στη γκρίζα ζώνη μεταξύ του δικτύου και του ταμείου της.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετικά πρόσφατη εγκύκλιό της, ήδη από την 1η Απριλίου στο σύνολό τους πράκτορες και ασφαλιστικοί σύμβουλοι υποχρεούνται να εξοφλούν τα ασφάλιστρα με επιταγή που θα φέρει ημερομηνία το τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα παραγωγής, η οποία θα παραδίδεται στην εταιρεία μέχρι την 25η του επομένου της παραγωγής που εξοφλείται.

Επί της ουσίας η Εθνική Ασφαλιστική έχει πλέον περιορίσει αυστηρά τους χρόνους πληρωμών στους δύο μήνες, «κλειδώνοντας» με μεταχρονολογημένες επιταγές τις υποχρεώσεις των συνεργατών της στις 25 πρώτες ημέρες.

Στην ίδια εγκύκλιο η Εθνική Ασφαλιστική αναφέρει ότι δεκτά θα γίνονται μετρητά, καταθέσεις απευθείας σε λογαριασμό της εταιρείας, όπως και επιταγές πελατών σε διαταγή της εταιρείας.

Διευκρινίζει επίσης ότι, επιταγή συνεργάτη με ημερομηνία μεγαλύτερη του διμήνου δεν θα γίνεται αποδεκτή, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, και τονίζει ότι σε περίπτωση μη προσκόμισης της επιταγής από το συνεργάτη στο πρώτο 25νθήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν που αφορά η παραγωγή, η εταιρεία θα προχωρά σε προσωρινό κλείσιμο της θυρίδας του, με αποτέλεσμα ο συνεργάτης να μην μπορεί να διεκπεραιώσει καμία συνεργασία με το υποκατάστημα στο οποίο υπάγεται.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι σε αυτή την περίπτωση ο συνεργάτης θα έχει υποχρέωση εντός πέντε ημερών να προσέλθει στην εταιρεία προκειμένου να προσκομίσει τις οφειλόμενες επιταγές, ενώ αν δεν πράξει ανάλογα η εταιρεία θα προχωρά στην καταγγελία της σύμβασής του.

Όπως τονίζει η Εθνική Ασφαλιστική στην εγκύκλιό της «η εφαρμογή του νέου τρόπου είσπραξης δεν αποτελεί καινοτομία για την αγορά, αποτελεί όμως μια νέα πραγματικότητα για την εταιρεία μας και θέτει πλέον κανόνες στην αντικειμενικοποίηση των σχέσεών της με τους συνεργάτες μας. Είναι βέβαιο» συνεχίζει η Εθνική Ασφαλιστική «ότι μετά το πρώτο στάδιο εφαρμογής του, η συνεργασία μας μπαίνει πλέον σε νέες βάσεις, όπως αυτό απαιτούν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις τόσο της αγοράς, όσο και της εταιρείας μας».

Σημειώνεται πάντως ότι, παρά τις καλές προθέσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπήρξαν πολλές και έντονες αντιδράσεις από συνεργάτες της για τις πιέσεις που δέχονται σχετικά με τους χρόνους καταβολής των ασφαλίστρων. Η εταιρεία ωστόσο έχει επιμείνει και εφαρμόζει το νέο καθεστώς, που θα πρέπει να τονιστεί ότι επί της ουσίας συνάδει και με το σχέδιο απόφασης το οποίο προωθεί η Επ.Ε.Ι.Α. για τον τρόπο είσπραξης των ασφαλίστρων από τους ασφαλιστικούς ομίλους.