Ανατροπές στην υπόθεση ομολόγων Ψωμιάδη

Σοκ και δέος προκαλεί στους επενδυτές της Ασπίς Κάπιταλ, η απόφαση της προέδρου Πρωτοδικών κ. Μαρίας Ανδρεοπούλου, η οποία απαλλάσσει το βασικό μέτοχο της εταιρείας Παύλο Ψωμιάδη και αποδίδει την ευθύνη της απώλειας των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους, στους ίδιους. 

Με την απόφαση 7641, βάση της οποίας απορρίφθηκε η προσφυγή των πρώτων 63 ομολογιούχων που είχαν καταφύγει εναντίον του Παύλου Ψωμιάδη, η πρόεδρος των Πρωτοδικών θεωρεί ότι τόσο ο βασικός μέτοχος της εταιρείας όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο, δεν εξαπάτησαν τους ομολογιούχους της Ασπίς Κάπιταλ. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι μέτοχοι είχαν θέσει υπόψη τους όλα τα πραγματικά περιστατικά που συνδέονταν με την έκδοση των υπό κρίση ομολογιών, διαδικασία μέσα από την οποία ο Παύλος Ψωμιάδης εκταμίευσε συνολικό ποσό ύψους 42 εκατ. ευρώ , όταν το μετοχικό κεφάλαιο της Ασπίς Κάπιταλ ήταν μόλις 60.000 ευρώ.

Η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και  με τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, η οποία καταλήγει ότι η εκροή μεγάλων ποσών από την Ασπίς Κάπιταλ συνιστούσε ευθεία παραβίαση του ν.2190 περί ανωνύμων εταιρειών και έθετε σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ομολογιούχων. 

Η πρόεδρος των Πρωτοδικών δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη της, το γεγονός ότι η έκδοση διαδοχικών ομολογιακών εκδόσεων πολλών εκατομμυρίων από μια εταιρεία με περιορισμένο μετοχικό κεφάλαιο, βρήκε έρεισμα στη γκρίζα ζώνης της νομοθεσίας, που έδινε τη δυνατότητα μη έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, εάν οι τίτλοι απευθύνονται σε λιγότερα από 100 άτομα, ή σε επενδυτές με συνολική αξία τουλάχιστον 50.000 ευρώ ανά επενδυτή, την οποία η Ασπίς Κάπιταλ αξιοποίησε κατ’ εξακολούθηση.