QIS5: Άτυπη παράταση δύο εβδομάδων για τις ασφαλιστικές

Μικρή άτυπη παράταση δύο εβδομάδων δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ασφαλιστικές εταιρείες, για να συμπληρώσουν τα αρχεία που απαιτούνται για τη διενέργεια της πέμπτης Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5).

Επισήμως, τα χρονικά όρια συμπλήρωσης των αρχείων δεν αλλάζουν: Είναι 15 Νοεμβρίου για τις ασφαλιστικές που ανήκουν σε ομίλους και 31 Οκτωβρίου για τις υπόλοιπες.

Η Ε.Ε. ωστόσο, αποφάσισε να δώσει αυτό το μικρό χρονικό περιθώριο, κυρίως για τις μικρές εταιρείες, αλλά και για αυτές που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε άσκηση Μελέτης Ποσοτικών Επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στο σύνολο τους, εμπίπτουν στο πνεύμα της απόφασης και από τις δύο πλευρές: Πρώτον, τα μεγέθη είναι μικρά τηρουμένων των αναλογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεύτερον, ισχύει και το κριτήριο της πρώτης φοράς, δεδομένου ότι η ελληνική συμμετοχή ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη στις αντίστοιχες προηγούμενες μελέτες.

Ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησε την Επιτροπή σε αυτήν την απόφαση, είναι και το γεγονός ότι στα αρχεία των ερωτηματολογίων υπήρξαν προβλήματα, που δεν οφείλονταν βέβαια στις εταιρείες, αλλά στην πλευρά της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS).

Εν κατακλείδι, οι ασφαλιστικές εξαιτίας όλων τα παραπάνω, μπορούν επομένως να κάνουν χρήση της παράτασης για να ολοκληρώσουν τα αρχεία, αφού ενημερώσουν γι’ αυτό πρώτα την Επ.Ε.Ι.Α.

Εντωμεταξύ, 15 εταιρείες από ελληνικής πλευράς έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δηλώσει τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μέσω της ΕΠ.Ε.Ι.Α. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες, αλλά και πιο μικρές δυνάμεις του κλάδου. Υπενθυμίζουμε, ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να στείλουν και απευθείας τα αρχεία με τις απαντήσεις τους στην CEIOPS, ενώ δεν είναι υποχρεωμένες να λάβουν μέρος σε αυτήν τη διαδικασία αν δεν το επιθυμούν.

Παράγοντες της αγοράς όμως επισημαίνουν, ότι η συμμετοχή είναι πολύ σημαντική, τόσο για τον κλάδο, όσο και για τις ίδιες τις εταιρείες. Για τον κλάδο κατ’ αρχήν, είναι καλύτερο τα όποια προβλήματα ή αδυναμίες αναδειχθούν, να γίνουν έγκαιρα γνωστά, ώστε και η ελληνική πλευρά να μπορεί να διαπραγματευτεί με πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε ότι αφορά τις εταιρίες, όπως τονίζεται και σε εγκύκλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η συμμετοχή στη μελέτη – και λίγο πριν την εφαρμογή της οδηγίας -, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε οι ασφαλιστικές να εξοικειωθούν με την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό του Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) και του Ελάχιστου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR). Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τυχόν ελλείψεις, ώστε υποδομές και τρόπος λειτουργίας να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στα πλαίσια της οδηγίας.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, μέσα από αυτή την διαδικασία, οι εταιρίες μπορούν επίσης να κατανοήσουν, ποια μεγέθη τους επηρεάζονται περισσότερο από το νέο πλαίσιο και ποια είναι τα νέα δεδομένα όσον αφορά τις συνολικές υποχρεώσεις ανάμεσα στο νέο και το υπάρχον πλαίσιο φερεγγυότητας.

Η εικόνα πάντως, από τις συμμετοχές είναι ενθαρρυντική και φαίνεται ότι η Ελληνική αγορά έχει αντιληφθεί τη σημασία της διαδικασίας. Για πρώτη φορά δε, αναμένεται να προκύψουν ικανά συγκεντρωτικά στοιχεία που θα κάνουν γνωστά τα δεδομένα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την τελική προετοιμασία και την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II.