Το «κλειδί» για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή η ασφάλιση

Η ασφάλιση μπορεί είναι το «κλειδί», που θα οδηγήσει σε μία πιο υπεύθυνη συμπεριφορά των κοινωνιών απέναντι στην κλιματική αλλαγή αλλά και στη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τις αλλαγές που υφίσταται ο πλανήτης. 

Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε με την έναρξη της «Εβδομάδας του κλίματος στη Νέα Υόρκη»  αναφέρει ότι νέες μορφές ανάληψης κινδύνου, που αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, είναι η λύση στην ασφάλιση των κινδύνων που απορρέουν από το κλίμα και τις ζημίες που συνδέονται με φυσικές καταστροφές για τις φτωχές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Η «Εβδομάδα του κλίματος» είναι ένα διεθνές φόρουμ που δραστηριοποιείται με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας-ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή. 

Χαρακτηρτιστικό παράδειγμα ενός τέτοιου μηχανισμού είναι η Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility, που απαρτίζεται από τα μέλη 16 κυβερνήσεων στην περιοχή της Καραϊβικής, υποστηρίζεται από τη Swiss Re και προσφέρει οικονομική υποστήριξη στα μέλη της στην περίπτωση που στις εν λόγω περιοχές σημειωθεί σεισμός ή τυφώνας. 

«Η ασφάλιση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη χρηματοδότηση του κόστους των ζημιών που σχετίζονται με τις κλιματικές καταστροφές» αναφέρει ο κ. Matthias Weber, επικεφαλής του Τμήματος Περιουσίας στη Swiss Re. «Η αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι πιο αποτελεσματική όταν αποτελεί  αναπόσπαστο τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής προσαρμογής στις αλλαγές του κλίματος», πρόσθεσε.