Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής: Οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι

Υποστηρικτές, αλλά και … ένθερμους πολέμιους συγκέντρωσε το «Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής» που δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Ως γνωστόν, είναι σύνηθες σε κάθε σημαντική αλλαγή, οι αντιδράσεις να έχουν δύο όψεις, μία θετική και μία αρνητική, καθώς διαφοροποιούνται παγιωμένες καταστάσεις, πρακτικές και αντιλήψεις και καλούνται όλοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Στην περίπτωση του Εγγυητικού όμως, η ανάγκη δημιουργίας δεν αμφισβητήθηκε από τους φορείς της αγοράς. Κρίνεται ως σημαντική και αναγκαία. Οι αντιδράσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν να κάνουν με τις συνέπειες που άφησε πίσω του το θέμα της Ασπίς (αναδρομικότητα, κάλυψη ασφαλισμένων), καθώς και με το ύψος των εισφορών και τον τρόπο που όλα αυτά αντιμετωπίζονται από το νομοθέτη. Είναι γνωστό, ότι από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έχει επανειλημμένα αναφερθεί, ότι θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά διαθέσιμα νομικά μέσα, σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για το γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε, ήταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έκανε το insuranceworld.gr θέτοντας το ερώτημα: «Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σχετικά με το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών για το Εγγυητικό Κεφάλαιο και την Εποπτεία;».

Οι περισσότεροι (45,95%), επέλεξαν ως απάντηση την «προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ενώ ένα ακόμα 18,92% απάντησε «να επανεξετασθεί το περιεχόμενο του». Το υπόλοιπο 35,14% επέλεξε το «να τεθεί σε εφαρμογή ως έχει».

Σίγουρα οι επίμαχες διατάξεις θα χρειαστούν το χρόνο τους και φαίνεται ότι διέξοδος θα αναζητηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Τα πρώτα μηνύματα πάντως, από την έναρξη λειτουργίας του Εγγυητικού Κεφαλαίου είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Ειδικότερα, θετικό αντίκτυπο και εντυπώσεις προκάλεσε η επιστολή του προέδρου του Εγγυητικού κ. Κλεάνθη Παπανίκα, με την οποία ζητούσε τη γνώμη και τις προτάσεις των ασφαλιστικών εταιριών για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του νεοσύστατου Νομικού Προσώπου.

Είναι μια πρώτη ένδειξη καλής διάθεσης και πρόθεσης για συνεργασία που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά ο νέος θεσμός.

Θα πρέπει επίσης, θετικά σκεπτόμενοι, να αναγνωρίσουμε ότι η δημιουργία του νέου θεσμού ήταν αναγκαία και αποτελεί τομή για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μπορεί δε, να συμβάλει αποφασιστικά στην επανάκτηση και την ισχυροποίηση της εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι στον κλάδο. 

Μια σχέση εμπιστοσύνης αμοιβαία επωφελής για τις δύο πλευρές και ικανή να διατηρηθεί σε μεγάλο βάθος χρόνου. Η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: Καλείται από εδώ και στο εξής και περισσότερο από ποτέ, να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο – πέραν των άλλων -, στον τομέα της σύνταξης ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση. 

Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται ισχυροί θεσμοί και εποπτεία και οι κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται από την αγορά ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.