«Ασφαλίζει» τη ναυσιπλοΐα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Θωρακίζει» τη ναυσιπλοΐα με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ασφάλεια των λιμανιών και των ναυτιλιακών εταιρειών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011 με την εναρμόνιση των εθνικών με το κοινοτικό πρότυπο επιθεώρησης των λιμένων  και τη δημιουργία ενός συντονισμένου συστήματος ελέγχου και ασφάλειας των λιμένων στην ΕΕ. 

Το πανευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου θα είναι περισσότερο  αποτελεσματικό από το ήδη υπάρχον στον εντοπισμό πλοίων υψηλής «επικινδυνότητας» αλλά και εταιρειών με χαμηλό επίπεδο ασφάλειας σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Πλοία με κακό ιστορικό ασφαλείας θα υπόκεινται σε συχνές επιθεωρήσεις. Τα ονόματα των πλοιοκτητριών εταιρειών που έχουν καλές επιδόσεις σε επιθεωρήσεις θα δημοσιοποιούνται και θα υποβάλλονται σε λιγότερο συχνές επιθεωρήσεις.

Τα αρχεία που θα δημιουργηθούν από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι διαθέσιμα στους ιδιοκτήτες των φορτίων που θα μπορούν όταν επιλέγουν μια ναυτιλιακή εταιρεία να κρίνουν με βάση τις επιδόσεις ασφαλείας.