Α. Σαρρηγεωργίου: «Πάμε σε μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές μονάδες»

Νέες συντονισμένες πρωτοβουλίες ανάδειξης του κοινωνικού της ρόλου και της συμμετοχής που θα μπορούσε να έχει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος της χώρας, προετοιμάζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Insurance World, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Υγείας, Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της Ένωσης, και Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurolife Ασφαλιστικής, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο κλάδος θα επιδιώξει έως το τέλος του έτους να αναδείξει τη σπουδαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης και να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο τις προτάσεις του τόσο σε επίπεδο κινήτρων, προϊόντων, όσο και επίπεδο θεσμικού πλαισίου.
 
Αλέξανδρος ΣαρρηγεωργίουΓια την εικόνα που θα έχει η ασφαλιστική βιομηχανία τα επόμενα τρία χρόνια ο κ. Σαρρηγεωργίου εκτιμά ότι λόγω εφαρμογής του Solvency II, αλλά και της αυστηρότερης εποπτείας οι εταιρείες θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.

iw? Θεωρείτε ότι υπάρχει ανάστροφη πορεία στον κλάδο Ζωής; Ήδη στο εξάμηνο ο τομέας κινήθηκε πτωτικά κατά περίπου 2,5% και όπως όλα δείχνουν την ίδια, ίσως και χειρότερη, πορεία θα έχει έως το τέλος του χρόνου.

Α.Σ.: Είναι φυσικό η γενικότερη και άνευ προηγουμένου κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία να επηρεάζει ουσιαστικά και το χώρο των  ασφαλειών. 
Ας μην ξεχνάμε ότι κύριος μοχλός της επιχειρούμενης εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας μας είναι ο περιορισμός της ζήτησης. Επομένως δεν εκπλήσσομαι με την πτωτική πορεία των ασφαλίστρων του κλάδου Ζωής τουλάχιστον τη χρονιά που διανύουμε.

iw? Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά αλλαγών στο συνταξιοδοτικό, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη της τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. Επιμένει δηλαδή να αγνοεί την ασφαλιστική αγορά. Ως πότε θεωρείτε ότι θα ακολουθεί την ίδια πολιτική;

Α.Σ.: Με αφορμή αυτή την κρίση όμως, επιχειρούνται καταλυτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική οικονομία και επιτέλους ανοίγουν θέματα με τρόπο που πριν λίγους μήνες κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Ένα από αυτά, κατά τη γνώμη μου ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για την αγορά μας τα επόμενα χρόνια, είναι και το ασφαλιστικό / συνταξιοδοτικό.  Πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον μέχρι τώρα κοινωνικό διάλογο έχει παντελώς απουσιάσει η ιδιωτική ασφάλιση και το τι αυτή μπορεί να προσφέρει – λειτουργώντας συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση – στην επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχει παράδειγμα σύγχρονης κοινωνίας που έχει επιχειρήσει την εξυγίανση του συνταξιοδοτικού της συστήματος χωρίς να δώσει κίνητρα για ατομική αποταμίευση σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

αλέξανδρος ΣαρρηγεωργίουΠρόθεσή μας ως αγορά είναι μέχρι τέλος του χρόνου να αναδείξουμε το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία τους μέσα σε ένα αυστηρά επιτηρούμενο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα θέσει η πολιτεία.
Συγκεκριμένες προτάσεις τόσο σε επίπεδο κινήτρων, προϊόντων όσο και επίπεδο θεσμικού πλαισίου θα κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο.

iw? Πέρα από την πτώση της παραγωγής οι εταιρείες Ζωής αντιμετωπίζουν απώλειες από τις επενδύσεις τους, από τις πρόωρες εξαγορές που πλέον διογκώνονται, ενώ ακολουθεί η Solvency II και ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου από την Τ.τ.Ε.. Για πόσο διάστημα θα αντέξουν υπό αυτή την ασφυκτική πίεση;

Α.Σ.: Τα επόμενα τρία χρόνια είναι κατά τη γνώμη μου βέβαιο ότι οι κεφαλαιακές και διαρθρωτικές απαιτήσεις του Solvency II καθώς και η απαιτητική εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος θα οδηγήσουν σε  consolidation, δημιουργώντας μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές μονάδες με αυξημένη αξιοπιστία και κεφαλαιακή επάρκεια.

iw? Οι εξελίξεις στον όμιλο Ασπίς συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο, σε μια πολύ κρίσιμη για το μέλλον του περίοδο. Πότε εκτιμάτε ότι η αγορά θα αφήσει πίσω της το μαύρο αυτό κεφάλαιο;

Α.Σ.: Είναι γεγονός ότι παρά το ότι κάποια μελανά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο, ταυτόχρονα η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις υποχρεώσεις της.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα προέκυψαν από κατεξοχήν πλημελή εποπτεία και κατά συνέπεια η αυστηρή εποπτεία, οι αυξημένες απαιτήσεις για κεφαλαιακή επάρκεια και τα νέα ισχυρότερα σχήματα που θα προκύψουν στο εγγύς μέλλον, υποδεικνύουν πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, παράλληλα με την ανάδειξη λύσεων για το ασφαλιστικό και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση, θα επαναφέρουν την ασφαλιστική αγορά σε αναπτυξιακή πορεία.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η με υψηλή εισφορά δημιουργία εγγυητικού κεφαλαίου ζωής που θα κλείσει αναδρομικά ελλείμματα των εταιρειών που έκλεισαν, μας βρίσκει αντίθετους και οδηγεί σε συρρίκνωση του κλάδου ζωής την ώρα που θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα ανάπτυξης.
 
iw? Το Νοέμβριο ο κλάδος σας θα εορτάσει την ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Ποια μηνύματα θα περάσει στο ασφαλιζόμενο κοινό, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία;

Α.Σ.: Η 11η Νοεμβρίου, ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης, έχει κύρια αποστολή να θυμίζει στο κοινό ότι η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες μέρος του οικονομικού προγραμματισμού κάθε κοινωνικής μονάδας ξεκινώντας από την οικογένεια και φθάνοντας μέχρι την επιχείρηση.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η ασφάλεια είναι ένα υποχρεωτικό και όχι κατ΄επιλογήν, κομμάτι της οικονομικής μας ζωής και πως ότι η επιλογή να την παραλείψουμε ή μεταθέσουμε, θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής που με κόπο έχουμε καταφέρει να φτάσουμε.

iw? Τι περιμένετε από τη νέα εποπτική αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος, που, από την 1η Δεκεμβρίου, αναλαμβάνει την ευθύνη του κλάδου;
 
Α.Σ.: Να τηρήσει στο ακέραιο την αποστολή της. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά χρειάζεται και επιτέλους μοιάζει να έχει εδώ και λίγα χρόνια, μια σοβαρή επιτήρηση που αποτελεί το θεμέλιο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της.
 
iw? Θα θέλαμε ένα σχόλιο από εσάς κ. Σαρρηγεωργίου και για την Επ.Ε.Ι.Α. και το έργο που παρουσίασε όσο διάστημα άσκησε τον έλεγχο της ασφαλιστικής αγοράς.
 
Α.Σ.: Παρά το, κατά την εκτίμησή μου, αργό ξεκίνημα, το οποίο όμως σίγουρα προκλήθηκε από την έλλειψη υποδομών, η ΕπΕΙΑ αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.
Θεωρώ δε ότι, είναι εξαιρετικά σημαντικό η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα στελέχη της ΕπΕΙΑ να αξιοποιηθεί μέσω αυτών από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να μην υπάρξει κενό εποπτείας. Κενό εποπτείας το οποίο στην παρούσα συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους μας.
 
 iw? Bancassurance ή κλασικά ασφαλιστικά δίκτυα; Ποια θα επικρατήσουν στο μέλλον;
 
Α.Σ.: Τα τελευταία 15 χρόνια απαντάω στην ίδια ερώτηση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και επιμείνω σε αυτό. Κάθε δίκτυο που προσθέτει αξία στη σχέση του με τον πελάτη, δηλαδή κάθε πωλητής ασφαλειών που αξίζει την προμήθεια την οποία εισπράττει έχει θέση στο μέλλον και στον κλάδο μας. 

Έτσι, ενώ σίγουρα τα τραπεζικά δίκτυα, αλλά αργότερα και άλλοι άμεσοι τρόποι πώλησης -όπως το διαδίκτυο- έχουν πάρει ή θα πάρουν ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, ο επαγγελματίας ασφαλιστής θα συνεχίσει να ευημερεί εστιασμένος όμως σε τύπους προϊόντων όπου ο πελάτης χρειάζεται εξειδικευμένη συμβουλή και service.