Λύσεις SAS για την πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης

γράφει η Ελπίδα Καλλία,
Marketing Communications Manager, SAS Institute S.A.

 H απάτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τον ασφαλιστικό κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το κόστος της απάτης για τους κλάδους της Περιουσίας και των Ατυχημάτων μόνο στις ΗΠΑ ανέρχεται στα
30 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τόσο οι ευκαιριακές όσο και οι οργανωμένες απάτες συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από το 10% του συνόλου των ασφαλιστικών απαιτήσεων είναι ψευδείς, με τους ασφαλιστικούς φορείς να αποδέχονται συχνά την απάτη ως ένα κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι η δίωξη των ψευδών απαιτήσεων μετά το διακανονισμό δεν αποδίδει. 

Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η SAS, η οποία διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία στον ασφαλιστικό κλάδο, ανέπτυξε το SAS Fraud Framework for Insurance, μια ολοκληρωμένη λύση για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των απατηλών απαιτήσεων στο σύνολο των δραστηριοτήτων των σύγχρονων ασφαλιστικών οργανισμών.

Οι χαρακτηριστικότερες λειτουργίες της λύσης:

Ανίχνευση απάτης

Μια ολοκληρωμένη μηχανή αξιολόγησης της απάτης που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών ανάλυσης (αυτοματοποιημένους επιχειρηματικούς κανόνες, αναζητήσεις σε βάσεις δεδομένων, αναφορές για ανωμαλίες και εξαιρέσεις, έξυπνη μοντελοποίηση, κ.λπ.) για να καθορίσει την τάση για ψευδείς απαιτήσεις.

Διαχείριση ειδοποιήσεων

Ένας μηχανισμός αναφορών που αξιολογεί, ιεραρχεί και κατευθύνει ενδεχόμενες ψευδείς απαιτήσεις στα κατάλληλα μέλη της ομάδας. Ένα σύστημα φωτεινού σηματοδότη τονίζει τις δυνητικά ψευδείς απαιτήσεις με πλήρη βαθμολόγηση κινδύνου και διαφανείς κωδικούς αιτιών.

Ανάλυση κοινωνικών δικτύων

Παρέχει, από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω, ανάλυση για την αποκάλυψη κρυφών συνδέσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ανιχνεύει επικίνδυνα δίκτυα και τα παρέχει στους ερευνητές με τη μορφή ειδοποιήσεων.

Διαχείριση υποθέσεων

Από τη στιγμή που μια ειδοποίηση έχει ιεραρχηθεί και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, η λειτουργία διαχείρισης υποθέσεων παρέχει ένα συστηματικό τρόπο για τη διευκόλυνση της έρευνας και τη λήψη και την εμφάνιση όλων των πληροφοριών που είναι σχετικές με αυτή την υπόθεση.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις

Η ολοκληρωμένη λύση SAS Fraud Framework for Insurance παρέχει μια σειρά από απτά οφέλη στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα σημαντικότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν:

-Μείωση ζημιών, μέσω πρόληψης και ανίχνευσης της απάτης

- Μείωση εξόδων πραγματογνωμοσύνης, βελτιώνοντας τη διαδικασία έρευνας και μειώνοντας δραματικά το ποσοστό των «ψευδώς θετικών» περιπτώσεων

- Ολοκληρωμένη εικόνα του κινδύνου σχετικού με την απάτη, αναλύοντας τη συνολική εικόνα του κάθε πελάτη και παρέχοντας διαγράμματα κοινωνικών δικτύων και εξελιγμένες τεχνικές εξόρυξης δεδομένων

-Βελτίωση ανταγωνιστικότητας, μέσω αρτιότερης εξυπηρέτησης του πελάτη, αποθάρρυνσης των απατεώνων και ικανοποίησης των ρυθμιστικών αρχών και των διεθνών οδηγιών

Προετοιμασία για την κοινοτική οδηγία Solvency II

Με την ανησυχία και την αβεβαιότητα – φυσικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης- να έχουν ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα μεταβλητό περιβάλλον, τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία και την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας Solvency II δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις τόσο στις Ευρωπαϊκές όσο και στις τοπικές αγορές, καθώς και νέες, κρυφές ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Για το σκοπό αυτό, η SAS Ελλάδος διοργανώνει τριήμερα πρακτικά προγράμματα κατάρτισης (29/09 – 1/10 2010, 9:00-17:00) στα γραφεία της (Αρτέμιδος 3, Μαρούσι) με στόχο να παράσχει στα στελέχη λήψης αποφάσεων, διευθυντές, επαγγελματίες και συμβούλους την απαραίτητη γνώση και δεξιότητες ώστε να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Solvency II.

Τα προγράμματα κατάρτισης θα διευθύνει ο κ. Γιώργος Λεκάτης, Πρόεδρος του Solvency II Association, της μεγαλύτερης Ένωσης Επαγγελματιών εξειδικευμένων στο Solvency II παγκοσμίως, και κορυφαίος εκπαιδευτής της Solvency II Training Ltd, ο οποίος θα αναφερθεί στις προκλήσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που διαμορφώνει η σημαντική κοινοτική οδηγία. 

Ο κ. Λεκάτης έχει εργαστεί για περισσότερα από 12 χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων και εκπαιδευτής στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με πάνω από 18.000 ώρες διδακτικής εμπειρίας, διευθύνοντας προγράμματα κατάρτισης στους τομείς Κινδύνου & Συμμόρφωσης και παρέχοντας αποτελεσματική συμβουλευτική καθοδήγηση σε ανώτερα στελέχη σε περισσότερες από 36 χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.sas.com/reg/offer/sas/20100929_solvency2training